Ziua când s-a murit. Colectiv

Stau de minute bune în fața acestei pagini și încerc să adun niște gânduri. Să le dau o noimă, sa le dau un sens. E greu. Vorbim de 27 de morți și peste 180 de răniți. Nu, nu a avut loc niciun atentat ISIS. Nici nu ne-au atacat rușii. Nici măcar Dumnezeu nu ne-a dat cutremurul de care ne temem atât de mult.

Au murit 27 de tineri la un concert. Alți peste 180 sunt răniți, mulți într-o stare gravă. Deci numărul morților ar putea crește. Să dea Dumnezeu să nu. Și acum începem să discutăm despre mai aplicat:

– este vina noastră a tuturor, moral vorbind, o vină colectivă, pentru faptul că s-a ajuns în situația asta. Știm cu toții, de ani buni, ce sunt cluburile în care se merge în fiecare weekend. Știm cu toții că aceste locuri sunt bombe cu ceas. Și am tăcut .

– e șocant și de-a dreptul înfiorător să vezi cum societatea românească alege să se manifeste în aceste momente. Unii spun că este o pedeapsă divină pentru toți cei care aleg să sărbătorească această mizerie de sărbătoare numită Hallowen. Alții spun că da, uite, români construiesc biserici în loc să aloce bani pentru spitale. Idioți și unii și alții.

– mizerabili, subumani, sunt cei care dau share într-o veselie la pozele cu morții din club, carbonizați. Acestora le-aș da eu foc acum, pe loc.

Jos pălăria pentru modul cum autoritățile au reacționat în această situație de tragedie fără precedent în ultimii 25 de ani. Spunea un medic de la Universitar că doar la Revoluție a mai existat o asemenea mobilizare. Până și Bănicioiu, despre care numai o părere numai bună nu am, a comunicat ca la carte. La fel și Arafat.

– un mic PS. Prezența lui Oprea acolo. Validă din punct de vedere legal, ar fi fost cu adevărat o dovadă de decență din partea lui dacă ar fi lipsit din peisaj. Și ar fi arătat că a înțeles furia societății. N-ai cu cine.

Ce rămâne după?

Rămân familiile a 27 de tineri care vor încerca să înțeleagă de ce copiii lor nu se mai întorc acasă, că doar nu au plecat pe front să moară, ci doar la un concert. Rămâne nevoia clară de a face un pic ordine în această zonă a autorizațiilor pentru construcții, de activare a unor cluburi, de pregătire a societății în fața unor momente de calamitate. Și rămâne mai ales o întrebare: ”Ziua când murim”, așa cum fatidic se numea și cântecul (bine, impropriu spus cântec) ce se auzea la momentul când a început incendiul, putea să fie în altă zi?

doliu2

6 thoughts on “Ziua când s-a murit. Colectiv”

  1. mai gogule situatia de la colectiv este una COLECTIVA pe plan national .astazi s-a intimplat la un club particular,maine se v-a intimpla la o firma particulara ,peste doua zile la o scoala sau la un azil.asta este rezultatul capitalismului salbatic in care traim .se ignora orice masuri de siguranta pentru a maximiza profitul.cei de la colectiv nu au avut autorizatie dar tot atit de bine pot sa spun ca autorizatia in sine nu valora in acel moment nici cat o ceapa degerata deoarece trebuia sa aiba acoperire in materialele si logistica aflate in club.in rest angajati la negru ,extinctoare /nevoie /cum ar zice romanul,evaziune cit cuprinde ,spaga la oficiali pentru avize dar a venit o vinere neagra in care cu toata spaga niste suflete nevinovate s-au dus .au fost ei dar puteam fi eu ,tu ,noi sau poate voi.acum asteptam ancheta procuraturii care din pacate nu v-a repara tragedia intimplata.

    1. @marian Mortii nu ii mai aduce inapoi, dar niste pedepse exemplare, de inchisoare pe viata, de exemplu, se pot da. Ca sa se sperie toti nenorocitii care fac bani pe viata noastra

  2. Chiar mă gândeam că acum s-au isterizat toți cu problema cluburilor în caz de incendiu. Abia acum? La fel s-a întâmplat și cu nebunia în cazul unui cutremur – s-a vorbit despre clădirile îmbulinate atâta amar de vreme. Tot degeaba. Toate-s degeaba..

    1. @georgiana Pisoi, ideea e ca tocmai aceste morti sa nu fie degeaba. Cred ca avenit vremea sa facem ceva in directia asta. Sa ne directionam furia catre ceea ce se poate face sa shcimbam lucrurile. Total

  3. Daca-ti spun eu ca esti al dracului !!! Adica , ” un mic PS referitor la prezenta lui Gabriel Oprea ” ? Dar despre prezenta lui herr Iohannis n-ai nimic de spus Iancule ??? Dar despre ” initiativa ” lui Victor Viorel Ponta de-a declara trei zile d e doliu national , chiar n-ai nimic de zis frate Iancule ??? Doliu national pentru niste tipi si tipe care s-au dus acolo { fosta fabrica ” Pionierul ” unde pana in ’90 isi castigau painea cea d e toate zilele cateva mii de femei lucrand trei schimburi iar acum isi castiga painea , insa o paine alba asezonata cu caviar un singur om } sa se …distreze ? Pai ce , daca au murit cum au murit…au murit pentru noi , au murit din cauza noastra ? Te anunt Iancule ca , desii respectivul ” club ” se afla pe raza sectorului 4 , PGMB a dat autorizatia deoarece toate fostele fabrici ce nu mai au activitate apartin conform legii de …PGMB deci , avand in vedere anul inaugurarii….o fi cumva Sorin Oprescu cel ce-a semnat actele ??? Pentru cine cunoaste Bucurestiul cat de cat iti mai servesc o adresa a unui ” club ” in incinta fostei fabrici d e ciorapi ” Apollo ” pe Regina Maria , fost 11 Iunie . Asta…oare cand va lua foc si pentru cati insi vom avea obligatia de-a tine doliu national ? Nu de alta dar si pentru asta , tot alde Oprescu a dat autorizatie .

    1. @marian cred ca gestul de a decreta doliu national nu e unul gresit.Poate numarul de zile, nu stiu cum se calculeaza treaba asta. Ideea este sa invatam ceva din tragedia asta. Dar nu cred ca se va intampla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.