Vrei un job? Fă ceva să îl și primești!

Anul trecut, ASE a decis, la sesiunea de vară, să bage un examen de admitere ca în vremurile bune ale învăţământului românesc. Rezultatul? Au rămas cu sute de locuri neocupate şi au fost nevoiţi, pentru a-şi ocupa locurile şi pentru a primi bugetarea necesară, să organizeze sesiunea din toamnă doar pe bază de dosare. Lucru pe care l-au reluat și anul acesta, încă de la sesiunea de vară.

Vom ajunge, astfel, să avem din nou o inflaţie de absolvenţi de economie care habar nu au de economie şi, la ce noroc au ăştia, nu e exclus să îl vedem pe unul din ei şi ministru de resort. Şi atunci  ajungem la aceeaşi întrebare veche de când lumea: unde se duc absolvenţii de ASE când se duc ei? Cine absoarbe surplusul acesta de absolvenţi, şi aici nu vorbim doar de ASE, ci de toate facultăţile de la noi. Să nu uităm că suntem aproape să avem 3 avocaţi la un locuitor sau 2 medici veterinari la fiecare pisică.

image

Aşadar, o variantă pentru absolvenți e să pornească pe un antreprenoriat propriu. Dar puţini reuşesc asta. Şi atunci, singura soluţie viabilă rămâne ca să facă carieră într-o firmă, ca şi contabili. Nu ştiu dacă e ceva mulţumitor pentru ei. Oricum, nici aici nu mai există siguranţe, ţinând cont de faptul că numai în perioada guvernării Boc, sute de mii de firme, IMM-uri, au fost nevoite să se închidă. Au dispărut astfel mii de joburi. Şi a crescut şomajul.

Şomaj de care cu atâta tupeu vorbesc politicienii care nu fac nimic. Un șomaj care reprezintă cu adevărat o realitate tristă a vremurilor noastre. Și ale cărui cifre reale sunt mult cosmetizate. Pentru că nimeni, niciodată, nu vorbește despre șomerii care nu mai sunt înscriși în nicio evidență a statului și care, deci, dispar din datele reale. Iar numărul lor este mereu în continuă creștere. Și ce este și mai îngrijorător e faptul că tinerii sunt cei mai afectați de lipsa oricărei perspective de muncă. Iar statul român pare a fi pierdut lupta aceasta. Și atunci, de ce ne mai mirăm că tinerii aleg să plece din țară, în speranța că se vor realiza în altă parte? Atâta timp cât la noi nu există nicio alternativă viabilă, când stai cu zilele, lunile și cauți pe siteuri de joburi locuri de munca, dar nu vine nimic…nu prea îți rămân alternative.

Şi, în acelaşi timp, ar trebui ca Ministerul Educaţiei să înceapă să gândească un proiect cât se poate de serios pentru a limita pericolul reprezentat de lipsa unui viitor real pentru tinerii acestei ţări.

Dacă este să mă întrebați pe mine, aș miza cu încredere în anii ce urmează pe proiecte de genul www.meditatorengleza.com, proiecte care să ofere șansa de a învăța o limbă străină, care să te ajute să îți găsești un job în spațiul european. Dacă mai adaugi la asta și ceva abilități de it, ai șanse tot mai mari să nu te prindă și tot 2017 ca șomer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *