Vrei dinți de cupă?

Cum ai reacționa dacă ai fi pus în fața acestei  întrebări? Probabil că, la cald, prima reacție ar fi să spui da, gândindu-te că dinții ăștia de cupă trebuie să fie ei ceva tare de tot, la modă, care să bată tot ceea ce se găsește în stomatologie în ziua de azi.

Dacă ai fi Bianca Drăgușanu, cel mai probabil ai cere să îți fie umplută toată gura cu dinți de cupă și să ți se dea și acasă, eventual. Numai că povestea dinților de cupă nu are de-a face cu gura noastră, ci cu o altă gură, la fel de importantă, uneori.

Și până să vă dau și răspunsul la ghicitoarea mea, nu pot să nu readuc în discuție un subiect care pe mine mă termină, psihic și nu numai, de fiecare dată când îl aud adus în dezbatere, și anume, lucrările de tot felul care încep și nu se mai termină în București.

excavator-senile

Nu cred că e zi de la Dumnezeu în care să nu ai zeci, sute de șantiere deschise în orașul ăsta. Se reabilitează străzile, se schimbă instalațiile, se măresc trotuarele, se refac pavajele, se bagă în pământ cablurile. Se fac noi străzi, se construiește metrou, se ridică clădiri de birouri peste clădiri de birouri. Din sectorul 1 până în 6, nu e loc unde să nu înghiți tone de praf, să nu rămâi surd de la zgomote sau să nu simți că timpul s-a oprit în loc văzând ritmul cum lucrează oamenii ăștia.

Și nu pot să nu mă întreb, de ce preferă românii să lucreze haotic, pe sute de șantiere, în loc să deschidă câte unul, să concentreze toată munca acolo, să îl termine și apoi să treacă la treaba următoare. Și dacă mai au lângă ei și prieteni de nădejde ca cei de la dinti de cupa, care asigura o dantura de calitate oricărui tip de excavator, atunci succesul unei lucrări ar cam fi asigurat.

Însă la noi primează interesele personale, dorința de a câștiga cât mai mulți bani de la stat, eventual pe cât mai puțină muncă și mai puțin calitatea lucrării și terminarea ei în timp cât mai scurt. Și așa ajungem la situații în care noi ne lăudăm cu câțiva km de autostradă, cu o reabilitare făcută în câteva luni de zile, dar care se strică în doar câteva zile, în timp ce în alte colțuri de lume se ridică poduri peste mări și clădiri incredibile cu o viteză care pe noi, cel mai probabil, ne-ar ucide.

One thought on “Vrei dinți de cupă?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *