Visarion, prădătorul, nu preotul!

Despre subiectul fostului preot (din punctul meu de vedere) Visarion Alexa, se poate scrie din zeci, sute puncte de vedere. Cel mai dureros este, dincolo de suferința incredibilă a femeii (posibil femeilor abuzate de el) cel al unei lovituri primită drept în inimă de Biserică. Până și trădarea lui Iuda poate primi circumstanțe atenuante, dar ceea ce a făcut Visarion Alexa, nu.

Nu avem, din păcate, de-a face cu primul caz de scandal cu tentă sexuală în rândul Bisericii. Pomohaci sau Corneliu Onilă, fostul episcop al Hușilor, sunt două din exemplele de răsunet al acestor scandaluri. Cu toate acestea, și scandul Pomohaci, și scandalul Onilă, au ars repede, au putut fi destul de ușor înlăturate din sânul Bisericii, acceptând oprobiul public.

Nu la fel stau lucrurile în cazul acestui Visarion. Și nu, nu din cauza faptului că notorietatea acestuia este incredibilă, nu din cauza faptul că vorbim de un preot care slujea în centrul Bucureștiului. Motivul este cu mult mai tulburător: Visarion Alexa a pângărit una din cele mai importante taine ale Bisericii, fundamentul practic al existenței ei: taina spovedaniei (pocăinței) legată ombilical de taina Sfintei Împărtășanii. Pentru un creștin practicant, venirea la scaunul de spovedanie, primirea dezlegării și apoi împărtășirea reprezintă cele mai importante momente ale existenței sale ca și creștin.

Pentru un preot, teama de aceste sfinte taine ale Bisericii ar trebui să fie cu atât mai mare, cu cât el știe cât de puternice sunt acestea. Pentru preotul care slujește în fața Sfântului Antimis pe care se află așezat Trupul și Sângele lui Hristos, a veni ca un nevrednic în fața acestor fără de preț Daruri înseamnă o condamnare la veșnicia unui iad în care nici măcar nu cred că unul ca Visarion Alexa credea.

Femeile și Biserica

Femeile sunt, nu există niciun dubiu, coloana vertebrală a existenței oricărei societăți. Creierul, inima ei. Așa stau lucrurile și cu familia, și cu Biserica. În Biserică, în proporție de 70 – 80% vei găsi constant prezente femeile. Bărbații, mult mai puțin.

O legătură ce părea de nezdruncinat este acum pusă la îndoială, poate, în fiecare parorhie din țara aceasta. Tinerele care poate voiau să se apropie mai mult de Dumnezeu, se vor întreba cu teamă: ”Oare să mai îndrăznesc eu să mă mărturisesc preotului?”, ”Oare mă ascultă sau se uită la sânii mei, imaginându-și cum își umezește degetele în chiloțeii mei?”

Ce poate face BOR?

Răul făcut de Visarion Alexa poate fi folosit ca un îndemn spre curățarea și îndreptarea lucrurilor din Biserică. Nu va fi greu, va presupune sacrificii majore, capete care să cadă, dar fără un astfel de proces, riscul ca Biserică Ortodoxă Română să rămână cu o anatemă greu de suportat asupra ei este foarte mare.

Este timpul să se asume, la nivelul conducerii BOR faptul că sunt probleme mari cu selecția preoților. Că în momentul de față, pentru 99% dintre purtătorii de epitrahil, a fi preot este un job care poate aduce mai multe avantaje, de tot felul și mai puțin jugul de a purta suferința celorlalți, pentru a-i ajuta. Este timp să se facă niște schimbări majore în ceea ce privește accesul la parorhii, la biserici. Să nu mai conteze banii pe care îi cotizezi către Înaltpreasfințit, ci capacitatea ta de a strânge în jurul tău o comunitate pe care să o slujești.

Altfel, Visarion, orice judecată va primi în această lume, cu greu va putea să își ispășească judecata divină. Dar, în urma lui, rămân femei (una, două, zeci), mutilate psihic, poate și fizic, care veniseră spre Biserică și preot ca spre o scăpare și l-au descoperit cu pantalonii în vine, juisând ca un mizerabil fără frică de Dumnezeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *