Vara, joburile sunt la APT

Ce combinație, nu? Să vorbești în mijlocul verii, al caniculei, într-o lună iulie în care nici vântul nu mai adie, de joburi, de cum este când cauți locuri de muncă. E un subiect pe care l-am mai abordat aici și care, an de an, indiferent de clasa politică care ne conduce, indiferent de rezultatele mai bune sau mai proaste de la BAC.

Lipsa locurilor de muncă pentru tineri, fie absolvenți, fie abia trecuți sau nu de Bacalaureat reprezintă o problemă pe care orice stat ar trebui să o trateze cu toată responsabilitatea. Rata șomajului este într-o creștere continuă în ultimele luni, iar lunile iunie și iulie sunt prin excelență vârfuri la acest capitol.

image

Și ajungem astfel să avem cohorte de tineri fără joburi, fără perspective, fără viitor. Care eșuează în orice mod posibil și pe care tot noi în blamăm apoi. În loc să încercăm să îi ajutăm. Auzisem la un moment dat că, în mărinimia sa, guvernul Ponta pregătea un proiect care să fie o șansă pentru tinerii absolvenți, care se numea, extrem de pompos: ”Primul job”.

Trebuie să recunosc că mi s-a părut o idee bună, perspectivele chiar erau ok, se vorbea și de avantaje fiscale pentru angajatori și de șansa tinerilor de a nu se mai lovi la orice interviu de angajare, de obsesiva și implacabila replică: ”te-am angaja, dar, vezi tu, nu ai experiență”.

Numai că, și acest proiect, ca multe altele, a fost dat uitării. Și tinerii sunt acum, mulți dintre ei, în valurile mării sau ale piscinelor, cu o sticlă de bere alături și fără griji sau temeri. Dar vara nu durează prea mult. Distracția, nici ea. Și, oricât de drăguț ar putea suna pentru unii scenariul ăsta, nu, nu prea sunt multe oportunități să trăiești doar pe spinarea părinților sau, mai rău, să cauți alte metode de a te menține pe linia de plutire.

Munca este, a fost și va fi mereu singura alternativă corectă. Chiar dacă, zilele astea e la modă un banc: ”Munca înnobilează, dar cine a mai văzut nobili zilele astea”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.