USR. Atât s-a putut!

Mai sunt 9 zile până mergem la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce am fost martorii celei mai anoste, plictisitoare campanii electorale din istoria democratică a acestei țări. Și, dacă în ceea ce îi  privește pe Iohannis, Dăncilă, Diaconu, nu aveam mari pretenții, ”Zmeura de Aur”, premiul pentru dezamăgirea supremă revin USR și candidatului lor, Dan Barna.

Cum de am ajuns aici? Cum de USR, o construcție politică că părea să fi explodat fix la momentul potrivit, care reușise să scoată din amorțire și letargie o întreagă categorie de oameni sictirită de clasa politică și care a stat tăcută mult timp, să devină marea dezamăgire a unui scrutin electoral care ar fi trebuit să reprezinte prima confruntare veritabilă între candidați non-PSD? Greșelile au fost multe, iar eu voi încerca să vă scot în evidență doar câteva:

Candidatul:

– Nu zice nimeni că Dan Barna nu este un om simpatic. Poate și bun în ceea ce face el (chiar dacă Rise Project spune altceva). Dar în nici un moment Dan Barna nu a creat senzația că poate fi un candidat veritabil în lupta electorală. Pentru mine, cel puțin, nu știu dacă și pentru voi, nominalizarea lui a venit ca o surpriză totală. Și a continuat să rămână așa chiar și până azi, în ciuda pozelor emoționate cu pisicuțe. O alegere mult mai normală, mai bine gândită, ar fi fost aruncarea lui Cioloș în această luptă.

Comunicatorii și mesajele:

– Nu poți, ca partid și candidat serios, să te bazezi pe un comunicator cum este Andrei Caramitru. Practic, orice procent sub 20% pentru Barna i se datorează în totalitate lui Caramitru. Un om care a reușit să ostilizeze nu doar votanții USR, ci chiar și membri ai partidului.

USR a fost partidul campion al ultimilor ani în ceea ce privește comunicarea online. Îi dădeam exemplu peste tot pe unde puteam. Și așteptam o campanie electorală pentru prezidențiale de manual. De manual a fost, dar pentru capitolul: ”așa nu!”. Mesaje lipsite de substanță, care se contraziceau unele pe altele, pentru ca totul să culmineze, acum, pe final, cu o milogeală jenantă adresată tuturor celor care vor vota de a nu o lăsa pe Dăncilă să ajungă în turul 2, mergând să îl voteze pe Barna.

Decizii politice greșite:

– Poate cea mai dureroasă parte din analiză și cea care arată că USR mai are mult de tras până să devină un partid matur. Jocul politic de la moțiune, care nu a fost gândit în niște pași clari și nici nu a fost comunicat cum trebuie, a adus numai bile negre USR din partea unei societăți care își dorea să scape cât mai repede de guvernul Dăncilă și să vadă la treabă un guvern care să înceapă să repare marile greșeli făcute de guvernul PSD.

Iar bomboana de pe coliva unui exercițiu electoral eșuat a fost reprezentată de continuare dezbaterilor interne privind stabilirea candidaților pentru alegerile locale 2020. Ceea ce a divizat și mai mult partidul, a se vedea scandalul din București, cu NIcușor Dan.

Și iată-ne cum, contabilizând aceste greșeli nepermise din partea USR și a lui Barna, ne pregătim să o vedem pe Viorica Dăncilă în turul 2 al prezidențialelor, ceea ce, trebuie să recunoaștem, o contraperformanță pe care puțin o intuiam. Dar, așa cum am spus și în titlu, USR, atât s-a putut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.