Unde se duc cărțile, când se duc ele?

Mereu am avut o dilemă care probabil multora o să li se pară o prostie. Dar, cu riscul asumat, v-o aduc și vouă la cunoștință: oare există un om pe lumea asta care să nu fi avut măcar o carte în mâna sa, dea-lungul vieții sale? Oare există vreo casă pe lumea asta care să nu aibă o mică bibliotecă a ei?

De mic copil am crescut printre cărți. M-am îndrăgostit iremediabil de ele și mereu le-am purtat cu mine. Atât în sufle și în minte, ci și fizic. Pentru că, da, de fiecare dată când plecam undeva, fie acasă, fie spre București sau orice alt colț de lume, luam cu mine și câteva din cărțile mele preferate. Pentru că, cel puțin pentru mine, cititul unei cărți este cu adevărat o plăcere greu de egalat. Vremurile s-au schimbat și în ceea ce privește cărțile și, la fel ca și în cazul multor alte lucruri, din bibliotecile din lemn masiv, care îți acopereau un perete întreg din casă, am ajuns să avem mii de cărți în colecțiile noastre personale, și asta într-un obiect care nu ocupă mai mult de un colțișor de birou.

Da, la ebook readere mă refer. Pe care le, prima dată când le-am descoperit, le-am privit ca pe un dușman. Un dușman care urmărea să mă scoată din lumea mea romantică, acolo unde, cititul unei cărți presupune și un ritual aproape intim între noi…condimentat de parfumul ei vechi, de gestul de a mângâia fiecare pagină ca și când eu am scris acele litere, cuvinte, rânduri. Dar, ca în orice poveste, odată ce ne-am descoperit avantajele fiecăruia, am ajuns la dependență.

image

Da, și acum car cărțile mele dragi după mine, oriunde aș merge. Numai că totul e mult mai ușor și mai fascinant. Mă ajută Kindleul meu Paperwhite. E greu să spun acum dacă toți cei îndrăgostiți de cititul tradițional vor fi convinși să renunțe la el și să se bucure de ceea ce tehnologia oferă în fie fiecare zi. Mulți spun că, odată cu fiecare renunțare la ceva tradițional din viața noastră, renunțăm de fapt la a mai fi noi. Și că, chiar dacă tehnologia, gadgeturile, pot face bine, trebuie să existe unele limite. Pentru că altfel vom ajunge la acel moment ce acum e doar o glumă pe internet, când afară ninge și noi să cerem confirmarea pe whatssup, neavând încredere să ne uităm noi pe geam.

Cărțile sunt și trebuie să rămână o prezență fizică din viața noastră. Chiar dacă și în cazul lor, lupta cu viitorul pare una extrem de dură.

Leave a Reply

Your email address will not be published.