Unde fugim de zăpadă și frig?

La mai bine de o săptămână de la ultima repriză de viscol, astăzi autoritățile au anunțat cu mare tam ca s-a redeschis A2. O victorie imensă, ce pot să zic, sper ca primească toți decorații pentru asta.

Bun, viscolul fără precedent a trecut. Drumurile au început să fie din nou, marea lor majoritate, la negru. Oamenii din satele izolate zile întregi revin la viață. Parcă ne pregătim să uităm și această perioadă, la fel cum am făcut-o după fiecare mare încercare adusă de vreme, fie că vorbim de inundații, fie de viscole sau de secetă.

După fiecare astfel de moment, rămânem cu multe întrebări, la care atât autoritățile, cât și noi ar trebui să ne răspundem:

– Cum este posibil ca deszăpezirea drumurilor noastre să fie dată pe mâna unor oameni care nu au nimic de-a face cu treaba asta? Ca de exemplu, de deszăpezire în Vrancea se ocupă patronul unui coafor iar în Dâmbovița două surori fotomodele.

– Cum este posibil ca să ai doar 3 autostrăzi (deși cu greu pot fi numite așa) și pe toate trei să le ai închise pe parcursul unui episod de viscol? Cum de încă mai sunt în funcție toți cei de la CNADNR și chiar de la Ministerul Transporturilor?

nameti-visol-zapada

– Cum de mai avem în funcție un ministru al Mediului care atunci când a venit în funcție ne-a promis că în 2012 și 2013 începem refacerea perdelelor forestiere și care, în ianuarie 2014, vine și ne spune că, da, ne apucăm de fapt de anul ăsta să facem această treabă?

– Cum este posibil ca românii, în ciuda tuturor avertismentelor date de meteorologi și autorități, să nu țină cont de ele, să iasă ca nebunii pe un viscol fără precedent și după ce rămân înzăpeziți și își pun viețile lor și pe ale celor dragi în pericol, să dea vina tot pe autorități? Nu o să uit prea ușor imaginea unui idiot care și-a luat soția și copiii la drum, pe viscol, au rămas blocați și i-a salvat armata. Iar el declara lejer că a plecat pentru că a vrut să plece.

Acestea sunt doar câteva din întrebări. Logic, putem continua la nesfârșit. De ce, din atâția bani pe care îi dăm către firmele de deszăpezire, nu sunt în stare să își modernizeze flota de mașini de intervenție. De ce, deși le dăm atâția bani, tot armata e cea care salvează situația de fiecare dată. Și mai ales, dureroasa, mereu prezentă: de ce la alții se poate și la noi nu.

Cred că am găsit soluția ca să nu mai ne chinuim an de an cu aceste dileme existențiale: ne uităm pe un site cu oferte vacante ieftine, să ne uităm și pe prognoza meteo, ca să știm când vine zăpada, pentru că ultima soluție e să plecăm și să lăsam țara neocupată. Astfel vor avea și ei timp să se ocupe de deszăpezire, să nu mai aibă oameni blocați pe drumuri care oricum sunt impracticabile și după ce privim vestea că totul a trecut, revenim. Eventual doar ca să stingem lumina și să plecăm iar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *