Turismul, în sfârșit pe creștere

Odată cu intrarea  în iarnă, începe și perioada bilanțului pentru turismul românesc, după un sezon estival capricios, fie și dacă ne referim doar la vreme și unul de toamnă ce parcă a vrut să readucă vara la noi. La o primă analiză, cică lucrurile ar fi pe profit, cu peste 4.5 milioane de turiști români și străini care și-au petrecut vacanța pe la noi. Adică cu 5% mai mult ca anul trecut.

Câștigătoare au fost stațiunile balneare, hotelurile de pe litoral dar și pensiunile de la munte. ”"A fost un an excelent, unul din cei mai buni ani pe care i-am avut în turismul din Băile Felix. Dacă în 2013, în lunile iulie – octombrie aveam în jur de 84.000 de intrări în această perioadă, în 2014 am trecut de 120.000", declarație aparținând directorului unui complex.

Și dacă tot vorbim de reușite, nu pot să nu menționez și deja celebra și mult promovata de către mine stațiune balneo climaterică Pucioasa, cea care a înregistrat o creștere cu 30% a cazărilor în perioada de vară. Să fi contribuit și eu oare la această reușită? Cine știe.  Bilanțul la nivelul țării ca și spații de cazare ne spune că am avut 10.5 milioane nopți de cazare, o creștere cu 6%.

image

Ca și număr de turiști, avem 3.5 milioane de români și aproximativ 1 milion de străini care au ales Grădina Carpaților ca destinație de vacanță. O creștere care ne arată că se poate. Cât despre destinațiile preferate de români, acestea rămân cele cu care ne-am obișnuit de ani buni: Grecia, Bulgaria și Turcia. Alternative însă apar mereu, fie și numai dacă ne gândim la cei de la bileteavion.ro, care acum oferă bilete Air Berlin, curse regulate. Sau, dacă ai sângele latin, te poți duce oricând în Italia, cu bilete de avion pentru Catania, un loc special din Peninsulă.

Dorul de România Mare ți-l poți oricând alina mergând la frații noștri de peste Prut, ai nevoie doar de bilete de avion Bucuresti – Chisinau și gata, ai ajuns la destinație.

Una peste alta, vorbim de un sezon bun pentru turismul românesc, de oriunde am privi lucrurile. Dar, în continuare e nevoie de o analiză serioasă, de proiecte de modernizare, de dezvoltare a infrastructurii și de o creștere a notorietății stațiunilor de la noi. Asta nu se poate face fără ajutorul autorităților statului, fără fonduri și fără un management adecvat realităților din zilele noastre. Mă tot repet de niște ani buni: România a fost binecuvântată de Dumnezeu cam cu tot ceea ce își putea dori o țară: toate formele de relief, toate resursele posibile, niște peisaje superbe. Depinde doar de noi dacă vom ști să profităm cu adevărat de ele și să transformăm această țară în acel loc atât de special, căruia mulți îi spun Grădina Maicii Domnului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.