Ziua când îl vom regreta pe Tudorel Toader se apropie!

O clarificare necesară încă din primele clipe: nu voi fi nicio secundă avocatul sau susținătorul lui Tudorel. Ceea ce a făcut el, în stilul său, reprezintă cel mai abject atac dat ideii de justiție funcțională a unui stat. Ce este și mai grav este faptul că deși a părut că lucrează doar la ordinele PSD, Tudorel Toader a început să funcționeze ca o entitate de sine stătătoare. Exact precum în acele filme unde robotul își dezvoltă o inteligență proprie și apoi distruge totul în jurul său.

Dezastrul lăsat de Tudorel Toader în justiție este ușor de cuantificat, atât cu date, cât și vizual. În momentul în care cei care ar trebui să fie prin tribunale, să împartă dreptatea, stau pe treptele acestor instituții și protestează, ceva clar nu mai este bine. Atunci când din toate colțurile lumii vin mesaje de îngrijorare în ceea ce privește viitorul statutului de drept din România, suntem pe o linie extrem de subțire și periculoasă.

Ce trebuie să înțelegem însă este faptul că tot ce s-a întâmplă acum sunt doar niște cutremure mai mici, ce-l anunță pe cel mare. Oricât s-ar putea să vă supărați, nu, nu Tudorel Toader este răul maxim în ceea ce privește Ministrul Justiției subordonat total lui Dragnea. Vă dau doar două nume: Nicolicea și Iordache. Sau, mai rău, Șerban Nicolae. Abia când rostim aceste nume, realizăm că se poate și mai rău și că, deși poate acum refuzăm să credem asta, ziua când am putea să îl regretăm pe Iordache chiar poate veni.

Societatea românească este atât de adormită, de sedată, încât nici chiar o mișcare atât de brutală, de schimbare a Ministrului Justiției nu pare că ar putea să reprezinte declicul care să pornească tăvălugul protestelor. Haideți să facem împreună un exercițiu de imaginație:

– Luni, 11 martie, Ministrul Justiției este demis. În locul lui este pus Iordache. La doar câteva ore de la numirea acestuia este programată o ședință de urgență a Guvernului. Sunt emise OUG după OUG, care să pună punct tuturor problemelor PSD cu Justiția. În aceeași noapte, toate aceste OUG-uri sunt publicate în Monitorul Oficial. Ce mai facem noi imediat după aceste momente?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *