Tu ești Charlie ! Noi cine suntem?

Ceea ce s-a întâmplat ieri la Paris, la sediul săptămânalului de satiră Charlie Hebdo este un act de un barbarism crunt. Un act ce nu are nicio legătură cu ideea de oameni, de Dumnezeu sau Allah, cu ideea de credință și de religie.

Nu poți omorî în numele lui Dumnezeu. Nu poți căuta scuze în citate din Biblie. Nu poți face pe victimă atunci când ai fost victima unui gest de satiră. Sper din suflet ca cei ce au făcut acest act mișelesc să fie prinși și aduși în fața justiției pentru a-și primi pedeapsa. Dar care este pedeapsa potrivită pentru 12 morți nevinovați?

Aș vrea însă, cu voia voastră, să trec un pic peste emoția inerentă unui astfel de moment și să vă invit la o dezbatere sinceră. Plecând tocmai de la această situație: 12 oameni au fost uciși pentru că, în numele libertății de exprimare, au decis că ei se pricep cel mai bine să ridiculizeze o credință, un profet venerat de Islam, practic, au decis că ei au voie și pot să micționeze pe credința a miliarde de oameni.

10906390_762774517143135_5657369273049201114_n

Și-au asumat, așadar, un război nedorit de nimeni, cu o religie pe care o știm cu toții cât poate fi de răzbunătoare, de sângeroasă, de primitivă. Așadar, până unde merge dreptul la liberă exprimare? Unde e acea barieră fină dintre satiră și jignire? Dintre o glumă bună și o bădărănie? Dacă ne uităm la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, putem constanta cu tristețe că limitele, barierele, nu mai există.

Ești creștin? Te închini la icoane și te duci la pelerinaje cu moaște? Nu e bai…noi, caricaturiștii din lumea întreagă, maeștrii ironiei din univers, ți-l luăm pe Hristos și facem din el un gay, un om de nimic, un farseur și o iluzie la care se închină doar proștii. Ce noroc că ortodocșii nu sunt talibani, că singura lor armă ar putea fi sticla cu agheazmă cu care să arunce în tine.

Ești negru? Pfuaaiii..stai să vezi ce poate să îți facă unul ca Eftimie (un zeu românesc al satirei de proastă calitate) pentru simplu fapt că ți-ai permis să ieși din junglă, maimuță neagră, demnă doar de a fi sclav.

Și lista poate continua. Ori asta nu mai e satiră. Să iei credințele, valorile unui popor și să le treci prin filtrul penisului peniței tale de autor de satiră, sau mai bine zis, pseudo autor, nu are nimic de-a face cu o scriitură ce ține de intelectuali, de oameni capabili să citească printre rânduri și să înțeleagă unde este gluma și unde este impertinența.

12 oameni au murit pentru că, ne place sau nu, au mers mult prea departe cu ideea că ei au libertate absolută de exprimare. Nu există așa ceva. Există doar libertatea de exprimare, libertatea de a gândi, de a fi liber, fără însă a leza însă și libertățile celorlalți. Cum ar fi libertatea de a crede în ceva. Cu toată ființa lor.

E nevoie mare de o reașezare a lucrurilor în făgașul lor normal. De a reînvăța să trăim unii cu alții. Creștini cu musulmani. Oameni liberi cu oameni închiși în propriile concepte. Oameni cu Oameni. Pentru că voi sunteți Charlie, alții sunt Mohammed și cu toții suntem oameni.

Mai puțini mizeriile care se folosesc de religie pentru a ucide în numele unui Dumnezeu.

One thought on “Tu ești Charlie ! Noi cine suntem?”

  1. Ionuț, eu cred că greșești. Libertatea de exprimare este, sau ar trebui să fie absolută. Singurii în prezența cărora îți permiți să cenzurezi (cu oarecare limite) sunt copiii, pentru că nu au un discernămînt propriu destul de puternic format astfel încât să nu fie influențați de libertatea de exprimare a altora. Dacă tu vrei să cenzurezi atacurile împotriva unei religii sau a alteia, înseamnă că’i pui pe credincioși în aceeași oală cu copii de mai sus și le arogi aceeași caracteristică vizavi de discenrămînt.
    Mai mult, libertatea de a crede în ceva, cu toată ființa ta, e a ta, doar a ta și există numai în interiorul tău și absolut nimic din exterior nu te împiedică sa o exerciți. Ia un exemplu de la Constantin Brîncoveanu și fii săi, care, dacă e să credem istoria, nu a lăsat nici perspectiva unei execuții iminente să’i atingă această libertate. Vrei să spui că o caricatură e mai puternică decât așa ceva?
    Eu nu sunt Charlie, dar asta nu înseamnă ca dacă mîine n’ar mai fi nici un Charlie pe lumea asta, musulmanii extremiști s’ar opri din omorît oameni. Nu trebuie decât să te uiți în istoria creștinismului când nu mai tîrziu de 1600 inchiziția omora oameni pentru că își permiteau o libertate de gândire. În lumea nouă, cea clădită pe principiul libertății religiei, în 1693, la Salem, au măcelărit 20 de oameni pentru vrăjitorie. Creștinii au evoluat de atunci și nu mai ucid în numele lui Dumnezeu. Islamul, pur și simplu s’a născut mai tîrziu decât creștinimul și acum este în faza lui cea mai sîngeroasă. Va evolua natural peste secole de sînge, sau va fi forțat să evolueze de restul societății. Eu sincer prefer varianta a doua.
    Și dacă cumva te gândești să’mi spui că ortodoxismul nu se face vinovat de vărsare de sînge, nu te rog să te uiți mai departe de Stefan cel Mare și Sfînt care a fost canonizat între altele și pentru dexteritatea cu care a trimis musulmani pe lumea ailaltă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.