Tu cât timp petreci zilnic la…toaleta publică ?

Hai să ne imaginăm un scenariu de genul: ai plecat în grabă de acasă, ai avut de alergat peste tot, de rezolvat lucruri, nici nu îți mai amintești dacă ai mâncat ceva pe ziua de azi, ce să mai zici de o cafea sau de o binemeritată țigară. Ești în parc și dintr-o dată, ca în reclama de la televizor, îți vine în minte toaleta de acasă și cât timp petreci în ea.

Și dă-i și caută o toaletă publică, unde să te eliberezi și tu de stres și supărări și să te gândești la nemurirea sufletului. Și dă-i și caută nenică, până când, debusolat și trist, te reîntorci la natură și la copacul din parc. Iar asta se întâmplă într-un oraș european, într-o capitală ce s-ar zice că este modernă.

Și nu, nu e doar un coșmar, de care, doamne ferește, suntem la adăpost. Din contră, într-un oraș ca București, riști mai mereu să ajungi în situații limită din acest punct de vedere. Pentru că, pe cât de mare este orașul, pe atât de puține sunt locurile unde găsești o toaletă publică, ce să mai vorbim de una ecologică.

toalete-ecologice

Iar dacă ai avut norocul să dai de una, poți fi considerat cu adevărat un survivor demn de Discovery, ținând cont de șocul pe care l-ai putea avea intrând acolo unde nici un om nu ar trebui să o facă :)) Și ca să nu mai spun că, de curând, pe Magheru și prin Cișmigiu au apărut niște toalete ultra moderne, în care te poți simți și ca un rege pe tron. Numai că, ce să vezi, astea au un sistem automat de deschidere, și te poți trezi, la un moment dat, că Regele e gol și tot Magheru râde de el.

Lăsând un pic gluma la o parte, cred că este loc de mai bine în ceea ce privește accesul oamenilor la toalete publice, mai ales când avem și solutii toalete ecologice la îndemână și nu foarte costisitoare. Ținând cont de talentul autorităților locale de a cheltui bugetele pe cine știe ce proiecte fantasmagorice, eu zic că multă lume ar aprecia mai degrabă astfel de investiții.

Ca să înțelegeți, în București, cu chiu, cu vai, mai există câteva locuri de genul. Dar dacă mergi într-un oraș din provincie, ia-ți adio de la ideea ce civilizație. De exemplu, în orașul meu de baștină, există fix 0 (zero) toalete publice, nu cer ecologice.  Vorba ceea, mai e mult până departe, mai e mult până vom putea spune și noi că tindem spre civilizație. Ceea ce e de înțeles, pentru o țară cu peste 70% din toaletele de la țară în curte, dar cu internet 3G peste tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *