Tu ce faci de coronavirus?

Când nu este Revelionul, când nu este vorba de politică, Iohannis, PNL sau PSD, când nici măcar Rimes și Brâncuși nu mai fac un cuplu la modă, singurul lucru despre care ne rămâne a vorbi este coronavirusul. Moartea din aer. Monstrul din Wuhan. Apocalipsa prevestită de mii de ani.

Și totuși, de care parte a poveștii ar trebui să ne poziționăm acum? De partea celor care exacerbează, isterizează totul, văd cum se năruie lumea lor sau de partea celor care privesc condescendent și râd cu emfază de cei din prima categorie? Ambele zone au argumentele lor. Să le luăm pe rând:

Istericii:

– Au năvălit în magazine, au golit rafturile de mălai, bere la pet, prăjituri și pufuleți. Au uitat săpunul și dezinfectantele și s-au bătut pe măști de 500 de lei de la Emag. De ce reacționează ei așa? Pentru că, din păcate, fac partea dintr-o mare și importantă majoritate care este foarte ușor manipulabilă. Nu reușesc să treacă printr-un filtru propriu informațiile primite de la mass-media, de la prieteni, de prin social media. Devin cobaii unor experimente și clachează.

Doar ca un simplu exemplu, ieri era share-uit de mii de oameni un material prin care ni se spunea că ne salvăm de coronavirus dacă ne ținem gâtul umed tot timpul. QED. Tot din zona istericilor sunt și  cei care pun preț pe anumite citate din vechime, răstălmăciri ale Bibliei, falși profeți care ne-au arătat de atâta amar de timp că sfârșitul este aproape.

Blazații:

– Pentru ei, coronavirusul este un eveniment la fel de important precum decernarea premiului Nobel pentru chimie. Se simt intangibili, invincibili. ”Haide, domnule, este doar o gripă și atât, poți muri din ceva mult mai grav, nu din asta!”. Nu țin cont de ceea ce se transmite în spațiul public, consideră că viața lor trebuie să meargă și va merge fix în același ritm dintotdeauna, fără nicio schimbare.

Și mai suntem noi, ceilalți (am îndrăznit să mă pun și pe mine în această categorie). Cei care ne informăm. Știm că acest coronavirus este o formă de răceală, dar că, prin viteza de răspândire, prin faptul că, asociat cu o serie de alte afecțiuni de care poate știi, poate nu, poate să capete o formă mai gravă. Și încercăm să ne luăm o serie de măsuri de protecție. Alegem să ne retragem un pic din spațiul public, stăm pe acasă, ținem legătura cu cei dragi și vedem cum evoluează lucrurile.

Da, mai și cumpărăm, câte una, câte alta. Nu doar de coronavirus este util să faci asta. Pentru orice situație de urgență, este bine să ai prin casă niște conserve, apă, baterii, lanterne, un generator de curent electric, alternative de comunicare (dacă mor telefoanele, nu te mai caută nimeni, nici pe Facebook, nici pe onlyfans.com).

Nu știu care este perspectiva reală a evoluției acestui coronavirus. Cât de afectată va fi România sau cât de pregătită este. Dar, sincer vă spun, prefer să lupt cu toată forța mea să evit să ajung într-un spital românesc. Nu de alta, scap de coronavirus dar mor de nosocomiale.

2 thoughts on “Tu ce faci de coronavirus?”

  1. Dupa cutremurul din 1990 { eram atunci… in Piata Universitatii } aparuse tot asa o ” gluma ” : TU CE FACI DE CUTREMURUL ASTA ?!? :( Chiar la Televiziune a fost spusa prima oara ” in public ” aceasta ” gluma ” deci… asi spune ca , chestia cu coronavirusul , ESTE VECHE IANCULEEEE , LA FEL CUM SANT SI ” STIRILE ” DE PE FRONTISPICIUL BLOGULUI TAU ! O seara cat mai buna iti doresc sa ai !

    1. @Marian Lucrurile vechi sunt cele mai bune, dragul meu Marian :)) ) Legat de știrile de crawl, acolo apar doar materialele politice, cred că vom avea noutăți pe acolo chiar azi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.