Pe lângă multele motive care ne fac viața atât de palpitantă, ca să nu spun stresantă, în fiecare zi suntem bombardați cu informații, știri, analize, care ne arată că simplul fapt de a trăi, de a respira, a devenit un adevărat pericol.
Nu ai voie să mănânci mai nimic, iar dacă o faci, totuși, mai mult ca sigur ai luat deja 30 de forme de cancer și alte nșpe mii de boli de care nici nu a auzit nimeni. În schimb, dacă vrei mâncare sănătoasă, neapărat să o iei de la producătorul x sau y, că ei fac cele mai bune alimente. Cred că e suficient dacă vă dau cazul Doctorului Menci, știți, prietenul lui Voiculescu din dosarul ICA, cel care vreme de ani buni ne-a spus că pâinea nu e bună, până a scos el un sortiment de pâine, bineînțeles, de cea mai bună calitate. Ipocrizie maximă.
Totuși, dincolo de aceste scenarii și suspiciuni, sănătatea noastră este extrem de importantă și trebuie cu adevărat să avem grijă de ea. Iar grija înseamnă o alimentație sănătoasă, înseamnă vizite dese la medic, analize făcute la timp. Ca de exemplu, o vizită la un doctor ortoped atunci când simți că ceva nu este în regulă cu picioarele tale. Sau să porți încălțăminte ortopedică care să te ajute să te recuperezi.
O alternativă în zilele noastre a devenit homeopatia. Ce este ea?
Concepţia care stă la baza acestei metode alternative de tratament este că organismul trebuie ajutat să se vindece singur.
Metoda de tratament a fost inventată în anul 1796 de medicul german Samuel Hahnemann şi nu se bazează pe extracte din plante, cum greşit cred unii pacienţi.
Ideea lui Hahnemann este că administrarea în doze foarte mici a unei substanţe care în mod nornal ar îmbolnavi o persoană sănătoasă are efect benefic asupra unui bolnav şi vindecă boala respectivă. De exemplu, persoanele care suferă de insomnie se pot vindeca dacă vor lua coffea, un remediu făcut din cafea. Remediile homeopate conţin deci diluţii repetate în apă sau alcool din anumite substanţe.
Pe lângă răceală şi gripă, homeopatia este recomandată de medicii care o promovează pentru absolut orice afecţiune. De la depresie, insomnie, alergie, până la boli foarte grave, cum sunt cancerul, SIDA sau Ebola, pentru care medicina convenţională nu are încă un tratament.
De fiecare dată când recomand cuiva un anumit tratament, de fiecare dată îi și atrag atenția că este bine să se consulte cu medicul personal în ceea ce privește utilitatea unui astfel de tratament, pentru că acesta este un lucru la care chiar trebuie să renunțăm cât mai repede: ideea că toți suntem medici, că putem să facem tratamente după ureche.