Sportul este sănătate

Anii de experiență ai unui culturist și miile de ore petrecute în sala de forță valorează mult mai mult decât tot ce citești prin reviste sau auzi tu pe la sala. Diferența dintre un sportiv și un amator de fitness este la fel de mare precum cea dintre Dacie și Mercedes. Ambele mașini fac in mare parte același lucru, dar viteza și performanțele sunt total diferite.

Dacă ești hotărât să faci pasul de la amatori la profesioniști, ai nevoie de ajutor de specialitate și de o răbdare de fier. Este o lupta pe care o duci în fiecare zi, nu doar la antrenament. Trebuie să înțelegi că în acest sport, refacerea joacă un rol la fel de important precum un antrenament de culturism. Dar și folosirea unor suplimente corecte, cum ar fi creatina monohidrată.

O altă greșeală pe care o poți face este să urmezi orbește exemplele care ți se dau: Nu crede până nu cercetezi. Dieta, de exemplu, trebuie personalizată în funcție de nevoile tale și de modul de viață pe care îl duci. Rezultatele nu se văd de azi pe mâine, ci după 3-4 săptămâni.

La fel se întâmplă și cu efortul pe care îl faci. Trebuie să crești progresiv volumul antrenamentului și să fii cu analizele la zi. Dacă ești supraponderal trebuie să ai mare grijă.

Nici dacă ești perfect sănătos nu trebuie să te antrenezi până la epuizare. Prea mult efort înseamnă supra-antrenament, iar asta înseamnă o stopare a creșterii masei musculare. Prea puțină odihnă sau o alimentație dezechilibrată nu te vor ajuta să-ți îndeplinești obiectele sau să progresezi. Iată și 8 reguli de aur pentru toți cei care aleg sa facă culturism sau pur și simplu exerciții fitness, folosind un aparat pentru abdomen plat, reguli fără de care e greu sa reușești:

înainte de antrenament încălziți-vă foarte bine mușchii și tendoanele

  • pentru mărirea forței se fac serii a câte 5 repetări fiecare
  • pentru mărirea masei musculare se fac serii a cate 10 repetări
  • pentru mărirea rezistenței și definirii mușchilor se fac serii a câte 15 repetări
  • odihna între serii să fie diferențiată în funcție de repetări:
  • dacă faci puține repetări (cu greutate mare) pauzele vor fi mai lungi (2-3 min.
  • Dacă faci repetări multe (greutate mai mică) faci pauzele mai scurte (1-2 min)
  • lucrați mai bine repetări cu greutate mai mica, dar făcute cât mai corect, decât cu greutate mai mare, dar “trișate”
  • continuitatea este baza progresului in culturism. Nu faceți pauze intre antrenamente mai lungi de 2-3 zile

Mâncarea este foarte importanta! Trebuie să mâncați mai puțin la o masa dar mai des (4-5 ori/zi) și cu minim o oră înainte sau după antrenament, iar mâncarea să fie pe cât posibil lipsită de multe grăsimi.

Culturiștii „înrăiți” sau profesioniști folosesc o serie de aditivi alimentari asupra cărora planează multe semne de întrebare. Sau, mai nou, își injectează tot felul de substanțe direct în braț, pentru a mări artificial masa musculară. Ceea ce-i o mare prostie, cam pe aceeași linie cu fetele care-și pun silicoane. Plus că riscurile la care te expui făcând așa ceva sunt foarte mari. Și chiar dacă găsești magazine cu suplimente culturism, care îți prezintă o gamă variată de produse (din care se presupune că unele sunt benefice sau fără riscuri), eu n-am consumat niciodată așa ceva și nici nu le-am văzut rostul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *