Șoferia, haină grea

Vorba, celebră printre șoferi, are varianta corectă: ”în frânele unei Dacii și în femei să nu ai încredere”. Dar, naționaliști fiind, am zis să îl re-adaptăm un pic, să nu mai discredităm bătrâna Dacie. Însă ideea rămâne aceeași și o vedem, din păcate, expusă la toate buletinele de știri: teribilismul la condus este la cote îngrijorătoare, iar România continuă să fie campioană la capitolul morților și răniților în accidente rutiere, la nivelul Uniunii Europene.

Cauzele sunt multiple. Țin de stilul nostru de a șofa. Țin de absența unor examene cu adevărat riguroase de obținere a permisului. Țin de lipsa unui parc auto cu adevărat adus la zi și îngrijit. Câți dintre șoferi se preocupă, de exemplu, să verifice ce placute de frana au la mașină, cât de uzate sunt acestea și eventual să le înlocuiască?

Câți dintre șoferi fac măcar o revizie anuală a mașinii? Câți dintre ei conștientizează riscul la care se supun și la care îi supun pe toți participanții la trafic dacă șofează pe o mașină ce nu mai prezintă siguranță. Da, știu, trăim în niște vremuri destul de grele, în care, oricât de mult ți-ai dori să te îngrijești de mașina ta, alte griji și cheltuieli o iau înainte. Noroc cu cei de la autoerebus.ro

image

România, ca și realitate auto, îți oferă fix aceeași perspectivă ca și societatea în general: un grup de personaje care sfidează orice limite, pe care îi vezi conducând cele mai noi modele de mașini, copii de bani gata care nu au nicio responsabilitate și pe care, cel mai probabil, ajungi să îi vezi la știrile de la ora 5, făcând victime printre oameni nevinovați, lăsând în urmă drame de neconceput.

A doua categorie este a celor care au nevoie de mașină, care depind de mașină, dar care nu își permit decât să conducă o Dacie mai veche sau o mașină second hand de prin anii 90. Oameni pentru care a face o schimbare de frâne, de motor sau o vopsire auto la auto erebus, reprezintă un efort bugetar imens, și tocmai de aceea amână cât mai mult momentul. Lucru care nu este întotdeauna alegerea cea mai corectă. Și, dacă ne uităm la ce nebunie este traficul de la noi, luând drept exemplu Bucureștiul, realizezi cât de greu este să îți păstrezi cumpătul și cât de importantă este o mașină de care ai grijă și care nu te trădează în momente de cumpănă, momente ce pot face diferența dintre viață și moarte.

2 thoughts on “Șoferia, haină grea”

Leave a Reply

Your email address will not be published.