Sistemul medical – de la halate ieftine la card de sănătate

În timp ce medicii de la noi nu știu cum să facă să pună mâna pe niște halate medicale ieftine pentru bărbați și femei, zic să purtăm o discuție sănătoasă despre faimosul card de sănătate. Și despre sănătatea noastră, până la urmă. Și ce mod mai bun de a începe, decât prin niște întrebări:

1) până la urmă, ne poate prezenta cineva un raport despre cât de eficient a fost până acum sistemul cardurilor de sănătate?

2) sistemul electronic, serverele, sunt toate pregătite pentru a prelua fluxul maxim de verificări și activări ce se pot face pe minut, să zicem? Sau se vor bloca din nou la mai mult de 50 de persoane ce intră în același timp? Câte căderi am avut până acum?

3) S-a găsit o soluție și în ceea ce privește persoanele care refuză în continuare să beneficieze de acest carduri, dar care au dreptul la servicii de sănătate? Sau la cele care nu au primit încă cardurile?

image

Sunt doar câteva din întrebările care cred că nu sunt doar în mintea mea. Și la care, sper să auzim pe cineva din sistem că răspunde. Iar în timpul ăsta, auzim cum mor copilași cu zile în spital, nevinovați, pentru că directorul îi refuză unui medic de maturi să preia operația unui pediatru. Pe bune? În ce lume trăim? Când vom avea și noi un sistem de sănătate din care să ieșim pe picioarele noastre și gata să ne trăim în continuare viața, nu conduși pe ultimul drum.

Un sistem de sănătate în care și medicii noștri de familie să aibă la dispoziție toate condițiile pentru a profesa calitativ, să fie și ei informatizați, sa aibă un cititor de carduri și acces la net. Nu vorbim decât de decență aici.

Dar cred că vorbim de niște speranțe prea mari, când te uiți la ce finanțare există, la cum rămânem fără câțiva medici pe zi, ajungând să trăim ca în Evul Mediu, pe leacuri băbești.

One thought on “Sistemul medical – de la halate ieftine la card de sănătate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *