Și dă-i și luptă cu nămeții

Iată că, ceea ce tot vă spuneam în ultimele zile, se adeverește: ANM a dat un cod roșu nowcasting, pentru 3 județe: Vrancea, Buzău și Brăila, asta însemnând că, în aceste zone, intensitatea fenomenelor meteo va fi extrem de periculoasă, punând în pericol chiar și viața oamenilor.

Bineînțeles că nici nu au venit bine cei de la meteo cu acest cod că au și apărut chibițarii de profesie, care deja, de la nivelul atotcunoașterii lor, se întreabă: de ce dă ANM acum cod roșu? Oare se impunea acest cod roșu? Au fost întrunite toate condițiile pentru acest cod roșu?

Oare cui îi folosește el? Băsescu sau Ponta sunt sigur de vină.

image

Ce mai contează că, de fiecare dată, meteorologii au mers pe la toate posturile de televiziunile, explicând care ar fi condițiile pentru care ar putea fi date aceste coduri roșii. Le mai repet și eu aici: azi, decizia de a se da cod roșu pentru Vrancea, Buzău și Brăila are legătură mai ales cu zăpada și mai puțin cu vântul. Adică, în condițiile în care ave deja în zonele respective un strat consistent de zăpadă (de peste 35 – 40 cm) se estimează că în intervalul cât acest cod va fi activ, stratul de zăpadă se poate dubla. Logic că în aceste condiții se impune cel mai mare cod de alertare.

Acum, de data asta, autoritățile chiar au încercat și spun eu, au și reușit, atât cât le-au permis condițiile meteo, să își facă treaba. Folosindu-se, da, e adevărat, de utilajele și puținele piese de utilaje pe care le au, unele atât de învechite, încât nu ar mai fi acceptate nici la fier vechi.

Marea problemă rămâne însă educația oamenilor. Pentru că nu este posibil ca, indiferent că e caniculă de pici lat pe asfalt sau că viscolul mai are un pic și te îngroapă în zăpadă, tu să pleci ca Făt Frumos pe drum, fie cu mașina, fie cu trenul și apoi să te plângi de incompetența autorităților.

Sau să ai tupeul, după ce vreme de 3 zile ți s-a spus că ar fi mai bine să nu ieși la drum decât dacă este extremă urgență, tu să dai interviuri la televiziuni spunând că nu ai știut de ce urmează să se întâmple. Vorba aia, proști ne mai cred unii. Rămâne de văzut cum se vor prezenta autoritățile la finalul acestei încercări, una care nu se anunță deloc ușoară, în condițiile în care ninsorile nu ne vor da pace prea ușor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *