Sfântul și Marele Sinod Ortodox – „Secolul 21, secolul ortodoxiei„

Sfântul și Marele Sinod Ortodox ce a avut loc la Creta și-a încheiat ieri lucrările cu o coliturghisire a tuturor conducătorilor Bisericilor Ortodoxe care au participat. Deși lipsit de caracterul său panortodox, prin absența de la lucrările sale a liderilor Bisericilor rusă, bulgară, a Georgiei și a Antiohiei, Marele Sinod a reușit să ajungă la un numitor comun, într-un mesaj unitar „către poporul ortodox și toți oamenii de bună voință„.

Structurat în 12 puncte, mesajul Sinodului abordează teme precum unitatea Bisericii Ortodoxe, mărturisirea de credință, importanța dialogului intercreștin și interreligios, secularizarea, căsătoria, științele naturale, criza ecologică, respectul față de semeni, politica, tineretul și deschiderea față de lume. Momentan în Cancelaria Patriarhiei se lucrează la traducerea acestui mesaj, astfel că, la această oră, nu avem decât mici semnale din mesajele transmise de Patriarhul Ecumenic și de Patriahul Daniel.

DSC_4114

Astfel, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului a transmis că lucrările Sfântului și Marelui Sinod „au pus piatra de temelie pentru ca secolul 21 să devină secolul Ortodoxiei„, arătând că, pentru a realiza acest lucru, deciziile luate în cadrul acestui Sinod să fie implementate în relațiile cu ansamblul lumii creștine și în lucrarea ei misionară.

Patriarhul Daniel, la rândul său, a reliefat că în relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine trebuie să se țină cont de faptul că: „bisericile și confesiunile creștine neortodoxe s-au îndepărtat în timp de la credința ortodoxă a Bisericii celui Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească„.

O poziție extrem de radicală, venind din partea unui ierarh ce era recunoscut pentru deschiderea sa către ecumenism și apropiere față de Biserica Catolică.

Dacă ar fi să ne luăm după aceste două declarații, direcțiile trasate în cadrul Sfântului și Marelui Sinod ar fi: deschidere totală către cucerirea lumii prin intermediului noilor modalități de comunicare și afirmarea Bisericii Ortodoxe ca unică Biserică continuatoare a sinodalității din primele veacuri creștine.

Pare-se, așadar, că visul unificării celor două Biserici creștine este mai departe ca oricând.

Articol postat pe Știripesurse.ro

9 thoughts on “Sfântul și Marele Sinod Ortodox – „Secolul 21, secolul ortodoxiei„”

  1. Razboiul vazut sau nevazut pe care il purtam fiecare , ca ne razboim discret sau nu important este sa il ducem constructiv. Marile puteri ne hranesc cu ce cred ei ca avem noi nevoie de aceea ne manipuleaza cum vor ei . Important este cum pastram noi credinta mostenita si valorile atat morale cat si cestine. Sa ne pazeasca Bunul Dumnezeu de rataciri.

    1. @ Mioara Zettl Si Biserica { indiferent ca-i vorba despre Biserica Ortodoxa sau Biserica Chatolica fac a celasi lucru { ne hranesc cu ce cred ei ca avem noi nevoie } amandoua facand parte dintre aceleasi ” mari puteri ” si vad ca impotriva lor …parca nu exista sentimente de revolta ! Lasa-L in pace pe Dumnezeu ca…n-are El treaba cu mizeriile omenesti .

  2. Mai Iancule … IPF Daniel asta , este sanatos la mintea din cap ??? El vorbeste despre ” bisericile si confesiunile crestine neortodoxe ” , el seful BOR care , s-a acoperit de ridicol , de rusine pentru doua mii de ani de aici inainte , prin faptele slujbasilor ei ??? El vorbeste , el seful acestor ” schimbatori d e bani ” reuniti sub sigla BOR ????? Oare…” bisericile si confesiunile neortodoxe ” s-au indepartat de ortodoxie in general si , d e BOR in particular sau , oamenii ce compun aceste ” biserici si…confesiuni ” , oameni scarbiti precum a fost si Biserica Ortodoxa inaintea Marii Schisme vis a vis de Biserica Chatolica , au hotarat ca acesta nu este , NU MAI ESTE CALEA CORECTA , CALEA ADEVARATA IN HRISTOS DOMNUL ??? 8) Ai dreptate , ” visul unificarii celor doua biserici crestine ” este mai departe { oare…QUI PRODEST ? } chiar si decat unificarea Republicii Moldova cu Patria Mama Romania caci , se poate ca acest fapt sa devina realitate intr-un viitor …poate , nu prea indepartat . Tu esti ” parte a BOR ” dupa propriile-ti declaratii , ai grije sa nu te trezesti chaterisit de catre noul purtator de vorbe al Patriarhiei ca , asta-i mai al dracului decat popa Stoica !

  3. Marian si Ionut eu am avut un alt mesaj de lasat, din punctul meu de vedere am fost destul de inteleasa, dar….se pare ca mesajul meu nu a ajuns asa cum l-am transmis. Si ceea ce citim, unde citim, ce vrem sa intelegem, ce drum vrem sa urmam, sunt doar doua, este tot alegerea noastra. Indiferent cine ne vorbeste important este sa preluam corect mesajul. Si….Marian… Bunul Dumnezeu este alaturi de noi tot timpul , atata timp cat suntem drepti si constructivi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.