Secolul 21 – secolul tehnologiei

Pentru cineva care a prins şi perioada anilor 90 şi trăieşte şi vremurile de azi, impresia trebuie că este ceva de genul: în doar 23 de ani, când am ajuns la nivelul ăsta? Dintr-o perioadă în care abia aveam apă caldă şi lumină cu porţia, când progamul tv se rezuma la maxim 2 ore iar cel mai tare gadget era televizorul color, a ajuns astăzi să deţinem nişte produse despre care am auzit prima dată în filme gen Star Trek. Și să avem șansa de a avea unde să facem o reparație display sau să schimbi husa la http://www.husafolieprotectie.ro, fără  prea mari dureri de cap.

De la generaţia cu cheia de gât, azi suntem la generaţia cu smartphone, laptop, tabletă şi orice alt gadget care există pe lumea asta. Asta nu ştiu dacă e neapărat bine. Dacă te uiţi la cum evoluează tineretul din ziua de azi, pare-se că odată cu dezvoltarea tehnologică are loc şi o reducere a nivelului intelectual al celor din ziua de azi.

Cu cât apelezi la alte instrumente să gândească în locul tău, să facă nişte lucruri banale pentru tine, cu atât mai mult îţi pierzi din ceea ce te face pe tine valoros ca om: capacitatea cognitivă, intelectuală.

image

Eu am avut primul telefon undeva la 20 de ani. Era un nokia 6110, cred că am iubit telefonul ăsta mai mult decât orice. Primul laptop l-am luat undeva prin 2008. Şi abia după aceea am început să sesizez nevoia şi de un aparat foto performant, poate de o tabletă. Dar toate astea doar ca să pot să îmi fac jobul bine, nu din moft sau altceva. De aceea, rămân cu atât mai şocat cu cât văd în ziua de azi cum cele mai noi şi performante telefoane mobile stau în mâna copilaşilor de 7, 8 ani, ca şi când pentru ei ele sunt azi ceea ce erau cheile de la gât pentru noi în copilărie.

Faptul că există şi posibilitatea de a achiziţiona tablete ieftine sau telefoane ieftine contribuie şi mai mult la gadgetizarea României. Pun pariu că în acest moment, cineva citeşte acest articol de pe o tabletă, altul de pe telefon sau laptop şi tot aşa.

Şi chiar dacă viitorul probabil va aduce noi şi noi produse sci-fi, pentru binele nostru, ar fi în regulă să nu uităm de unde am plecat. Să ne mai amintim din când în când cum e să scrii cu stiloul. Sau să ţipi să te audă tot blocul că îţi chemi prietenii la o bere, nu să le dai sms-uri. Pentru că altfel, vom deveni doar nişte copii de roboţi, din care se scurge şi ultima suflare de natural, de pur.

Şi nu ar fi bine deloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *