Românii, popor necrofag

De multe ori, cuprins de o scârbă generalizată, dau vina pe televiziunile de la noi pentru faptul că oferă un spectacol mortuar jegos, punându-ne în situaţia de a crede că totul în ţara asta se opreşte la momentul când cine ştie ce persoană publică moare.

Dacă televiziunile fac acest spectacol grotesc, îl fac pentru că audienţele sar în aer cu ocazia unor astfel de momente. Bine zicea cineva că moartea şi nunta au fost mereu un spectacol public de care românii sunt avizi la maxim. Anul ăsta, marfă (ştiu că sună aiurea, dar chiar aşa sunt priviţi aceşti oameni morţi) a fost destulă. Iar televiziunile au trăit dintr-un breaking news în altul.

Am ajuns să cred că nu suntem departe de momentul în care, în goana după exclusivitate, o televiziune de la noi să decidă să îşi îngroape un operator şi report, doar ca să vadă cum se simte mortul. E trist, dar foarte adevărat. Teama sau respectul faţă de ceva ca o moarte nu mai există de mult timp. 

Mi-e greu să înţeleg însă de unde apetenţa asta a românilor pentru moarte. Moartea, rămân la părerea mea personală, trebuie să fie un eveniment intim, al familiei cu cel care pleacă şi poate, acolo unde este cazul, cu acea comunitate din care a făcut parte. Dar la un nivel minimal şi respectuos. La noi, totul se transformă într-un circ incredibil. Ritualuri greu de înţeles şi de acceptat, gesturi dincolo de limita sacrului, însoţesc trecerea la cele veşnice ale unui om.

florincioabasicriu

De duminică încoace asistăm din nou la un spectacol grotesc al morţii. Spectacol care nici măcar nu a atins maximum al mizeriei. Acesta va avea loc vineri, odată cu ceea ce liderii romi au numit, funeralii naţionale cum nu s-au mai văzut în România. A murit un om, Florin Cioabă pe numele lui, care se autointitula şi Rege al ţiganilor (vom vorbi într-un alt articol şi despre această regalitate şi cum a fost ea adusă în România de Ion Iliescu). De la momentul morţii şi până acum, toată mass media românească trăieşte, precum un necrofag dintr-un hoit, numai cu acest subiect. Ce a mâncat ultima dată Cioabă, cum a murit, cu cine a murit lângă el, cât costă spitalizarea, cu ce îl aduc, ce sicriu o să aibă, cine are voie să îl vadă. Cât are focul din casă.

Cât nu mai au voie să se spele femeile rome (nu că asta ar fi o problemă pentru ele) şi alte tot atâtea subiecte inutile. În fiecare secundă, într.un colţ de lume, un om mai mult sau mai puţin cunoscut, moare. Acesta este ciclul vieţii şi nu avem cum să ne împotrivim. În vremuri de demult, priveam cu respect şi teamă acest moment.

Acum, ne batem joc până şi de moarte. Este şi acesta un semn de decădere morală, de autosuficienţă a omului. De ce nu mai putem să ne luăm la revedere discret de la morţii noştri, să depunem nişte coroane artificiale sau naturale de flori şi apoi să ne îngrijim de amintirea celui ce ne-a părăsit?

4 thoughts on “Românii, popor necrofag”

 1. Pentru c e cazi si tu in aceeasi capcana din care nu mai pot iesii ” stiristii ” d e la TV ? Pentru ce ” romanii ” ?Chiar esti absolut sigur ca ” romanii ” isi doresc sa asculte zilnic…cine , cum si de ce a mai murit ? Te inseli Iancule fara suparare ! A fost una sa aflam faptul ca , Costica Stefanescu { o glorie a fotbalului romanesc de dinaite de ’89 } a pierdut in lupta cu boala …sau n-a dorit sa o inceapa macar aceea lupta , luindu-si zilele in acel mod, absolut infiorator , si cu totul alta sa vedem acea ” Tiganiada ” pe care Leonachi Dianeu ar fi fost invidios ca nu i-a dat lui prin minte .Mai putin aia de ” labe1 ” si poate canalele de sport dar in rest….Asta inseamna ca romanii sant necrofagi in mintea televiziunilor , a ” presei ” sau in mintea ta Iancule ?Ce dracu ma …aveam pretentii la tine !!!! 8) Insa…buna ideea de a strecura si acea ” mica pastila ” despre …coroane artificiale !!!!Se d ovedeste ca si-n fata mortii…” romanii …au talent ” !!!! Apropo: magazinul respectiv…tine d e Patriarhie ? Vei primii in mod sigur binecuvantari din partea lui popa Stoica si…poate , poate si din partea Prea Fericitului Daniel ….mai sti de unde sare iepurele ? 8)

  1. @marian in conditiile in care ratingurile televiziunilor explodeaza la astfel de evenimente, pe asta m-am bazat. Noi, cei care mai stim sa facem diferentele intre calitate si mizerie, suntem, din pacate, prea putini. Magazinul nu tine de Patriarhie :)

 2. Da, am vazut si-ti cer scuze pentru gandul murdar !Insa raman la parerea mea: ” Romanii au….talent ” iar mataluta frate Iancule , esti un roman adevarat ! 8)

 3. @ Ionut

  Exprimarea corecta ar fi:
  – magazinul nu este inca al patriarhiei
  – pe domeniul asta, patriarhia nu a pus INCA monopol prin lege – daca intram in detalii, iar ti-o iei si-ti demonstrez cu subiect si predicat cat de cacat este patriarhia in goana dupa avere

Leave a Reply

Your email address will not be published.