România, nu-i fura finala Simonei Halep !

Da, e frumos să ne bucurăm și să fim alături de această fată de aur a tenisului mondial, un talent cum se naște poate o dată la câteva sute de ani. E frumos să îi spunem cât de tare putem noi cât de mult o iubim și cât îi mulțumim pentru faptul că, printre atâtea momente de cenușiu, bucuria ei de a juca tenis și de a câștiga ne colorează viața.

Și da, e frumos chiar și să mergem la Paris și să îi facem galerie Simonei într-o finală ce se anunță memorabilă, contra frumoasei Sharapova. Dar cam atât.

Noi, ca nație, ca popor, ca politicieni, nu avem niciun drept să îi furăm Simonei un vis împlinit, pentru care singură a luptat, fără a ne fi avut alături atunci când poate îi era mai greu ca niciodată și și-ar fi dorit să știe că nu e singură.

România, prin instituțiile sale, prin oamenii care pot lua o decizie, nu a făcut nimic să o ajute să crească și să ajungă campioana de azi. Simona nu a plecat la drum prin nu știu ce bursă oferită de Țiriac sau Năstase. Cu atât mai puțin printr-o sponsorizare venită de la Fundația Dan Voiculescu. A avut alături doar familia și un tată care nu a ezitat să își sacrifice tot pentru a-i oferi copilei sale șansa de a-și împlini un vis.

simonahalep

De aceea mi se par de foarte prost gust toate gesturile unor jeguri precum Mihai Gâdea, care nu are nici cea mai mică jenă să acapareze pentru el și trustul de televiziune pe care îl conduce, un eveniment ce îi aparține strict campioanei noastre și la care noi ar trebui doar să fim onorați că suntem părtași. Nu, Gâdea ! Simona nu o să vină în studio la tine să se pozeze cu Ponta. Nici nu o să poarte un tricou cu Free Văranu ! Jos labele de pe ea !

La final, o vorbă și despre un bolnav psihic care, nu știu cum, ne bântuie spațiul mediatic fără a fi fost nici măcar o secundă pusă sub semnul întrebării internarea sa. Numele lui e Radu Banciu. Iată ce spune acesta despre performanța Simonei:

”s-a calificat norocos în finală deoarece a jucat doar contra unor adversare mult mai slab cotate decât ea, că nu a întâlnit nicio jucătoare din top 10 şi că nu are nicio şansă în faţa Sharapovei.”

Am spus-o de mult timp, cred că acum îmi dă tot mai multă lume dreptate: personaje ca Banciu sau Mircea Badea trebuie să dispară din spațiul public autohton. Sunt cu adevărat pericole sociale.

În rest, abia aștept finala de sâmbătă. Va fi, așa cum frumos s-a spus, finala de mondial a României. Că tot mai sunt câteva zile și ne mutăm în Brazilia.

6 thoughts on “România, nu-i fura finala Simonei Halep !”

  1. Ma bucur sa vad ca mai sunt si altii care gandesc ca mine! Eu am fost luat la rost cu diferite ocazii in care am spus: “Fii mandru de realizarile tale, nu ale altora!” sau “Nu ai cum sa fi mandru ca esti roman pentru simplul fapt ca nu e meritul tau ca te-ai nascut in Romania”, etc.

    Una e sa te bucuri si alta e sa te mandresti! DEX-ul spune clar diferentele..

  2. Excelent articol!Este o incantare sa vi le citesc.Deasemenea,ma bucur sa vad clarificarea celor doua verbe,facuta de dl.Iosif.Ar fi extraordinar sa-i bombardeze publicul A.3 cu aceasta deosebire intre cele doua concepte. Din pacate n-ar fi prima data cand majoritatea semenilor nostri confunda cele doua notiuni.Nu-mi mai aduc aminte numele poeziei in care Eminescu spunea ceva asemanator,in legatura cu acei critici literari care de fapt nu-l lauda pe autor ci se ‘perie’ pe el.Va aduceti aminte despre ce poezie e vorba?Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.