Renunțăm la manuale pentru e-book readere?

Să ne imaginăm, ca într-un vis despre care vorbeam într-un articol anterior, că toate problemele din sistemul de educație românesc au fost rezolvate. Avem școlile toate renovate și dotate, copiii nu mai trebuie să meargă în curte la toalete, nici să stea înghesuiți câte 30 într-o sală cu doar câteva bănci.

Bugetul de Stat alocă de fiecare dată suficienți bani Ministerului Educației, cadrele didactice sunt cu adevărat mentori și profesori care pregătesc noile generații,  nu oameni care traumatizează copiii. Ce ne-a mai rămas? Ah, da..Manualele școlare…Cum este posibil să fi uitat așa ceva?

ebookreadere (1)

Ca atare, toate celelalte fiind gata, Ministerul Educației vrea să înlocuiască manualele școlare obișnuite cu e-book readere. Este aceasa o decizie bună sau nu? Argumente pro și contra există pentru ambele variante:

  • – Manualele sunt foarte multe, foarte grele, a existat deja discuția în spațiul public despre ghiozdanul ce poate cântări și peste 7 kg.
  • – De fiecare dată începutul anului școlar ne prinde fără manuale, motivul tradițional fiind acela al licitațiilor întârziate sau problematice
  • – Apărătorii manualelor tradiționale vorbesc de tehnologizarea prea puternică și prea rapidă a copiilor din ziua de azi. Practic, de la vârste din ce în ce mai fragede copiii la dependența de tehnologie.

Pavel Năstase, Ministrul Educaţiei, a declarat pentru știrileprotv.ro: „Vedeţi, noi dăm un pachet de manuale şi copiii, aşa cum îi vedem pe stradă, cară aceste manuale după ei . De ce să nu gândim un sistemîn care să le dăm un e-book care să înmagazineze toate manualele şi în loc să îşi ia ghiozdanul, să aibă o gentuţă în care să îşi pună acest suport”

Profesorii de elită ai României nu sunt însă de acord cu această inițiativă.

Profesorul român care predă la Harvard, Marius Stas, susţine Ministerul ar trebui se concentreze pe îmbunătăţirea calităţii manualelor şi nu pe forma lor.

Marius Stas, profesor si expert in educatie: „Școala are a cultiva valori, indiferent dacă citim manuale pe hârtie sau manuale electronice. provocarea pentru ceea ce înseamnă manual electronic, de pildă, revine la înțelepciunea de a construi adecvat, dar mai ales de a construi conținut care să cultive copiilor valori” (sursa: știrileprotv.ro)

Rămâne așadar în continuare un subiect sensibil, care va trebui tratat cât se poate de serios, în perspectiva unei necesare și reale dezvoltări a sistemului educațional de la noi. Dar acest lucru trebuie să se întâmple fără să sărim anumite etape. Iar, în acest moment, ne place sau nu, suntem la momentul în care abia ne alfabetizăm…

Articol publicat pe PerfectImperfecte.ro

3 thoughts on “Renunțăm la manuale pentru e-book readere?”

  1. Ideea este buna dar ma indoiesc ca odata implementata o sa aiba viata lunga .pai primul argument impotriva acestei idei este fiabilitatea e-bookului respectiv odata ajuns in mana elevului deoarece odata scapat de pe banca se sparge foarte usor.al doilea argument ar fi dimensiunea sa /pentr un adult nu conteaza dimensiunea dar pentru un elev ar trebui sa fie apropiata de formatul a4 pentru a fi atractiv si usor de citit.

    1. @MARIAN Corect. Eu am avut 3 kindle-uri până acum, toate au avut aceeași problemă: o mică bruscare, un mic șoc și gata cu ele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *