Regina Lilibet, slujitorul poporului

Regi, Împărați, Regine sau oameni simpli, cu toții avem același destin implacabil al morții. Cu adevărat important este însă ceea ce lăsăm ca moștenire în urma noastră. Fie că vorbim de lucruri palpabile, fie că vorbim despre locul pe care ni-l vor rezerva în sufletul și amintirile lor generațiile viitoare.

Tocmai de aceea, plecarea către eternitate a Reginei Elisabeta are magnitudinea pierderii unui titan al acestei lumi. Nu pentru puțini, regaliști sau mai puțin regaliști, monarhii, republici sau chiar și dictaturi, Regina Elisabeta a fost unica Regină. Dincolo de mărețul imperiu britanic, Elisabeta a domnit peste sufletele multora.

Regina Elisabeta și ”jobul pe viață”

Spuneam ieri, doi sunt oamenii pe care îi legi, ombilical, din prima clipă a nașterii lor și până la momentul plecării la Domnul, cu destinele poporului pe care l-au slujit și iubit: Regele Mihai și verișoara sa, Regina Elisabeta.

Iar Regina și-a declarat și asumat acest destin în discursul de la momentul ceremoniei de încoronare, din 1953: ”Vă declar acum că întreaga mea viață, fie de va fi scurtă sau lungă, va fi devotată slujirii voastre și slujirii măreței noastre familii imperiale, căreia îi aparținem!”.

Un crez pe care l-a slujit până cu 24 de ore înainte de moarte. Parcă nimic nu este mai cutremurător, mai tulburător, decât să vezi Regina surâzătoare, primind în audiență pe noul premier, Elizabeth Truss, pentru ca mai apoi să realizezi că aceea a fost ultima imagine cu ea în viață.

O domnie cât o istorie

Despre domnia ei se vor scrie mii, zeci de mii de rânduri. Cifrele seci ne spun că a schimbat 15 premieri ai Regatului Unit, că a cunoscut 13 președinți americani, că a dus poporul pe care l-a păstorit printr-o destrămare a imperiului, printr-o renaștere după un război care aproape a distrus tot, printr-un Război Rece, apoi un război contra terorismului, crize economice, pandemie, un Brexit și până de curând, un război chiar în inima Europei.

Reacția fiecărui om din Regatul Britanic care a primit ieri veste pierderii ei ne arată însă locul ocupat, pentru totdeauna, de Lilibet, în sufletele oamenilor: ”My Queen cannot be dead! (Regina mea nu poate fi moartă).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *