Radu Mazăre, eliberat după 5 ani de detenție

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, condamnat la 9 ani de închisoare pentru retrocedări ilegale de terenuri, a fost eliberat condiționat după 5 ani. Decizia a fost luată de Tribunalul Ilfov ieri, pe data de 27 mai.

În luna aprilie a acestui an, Judecătoria Sectorului 4 respinsese cererea de eliberare condiționată a lui Radu Mazăre. Acesta a contestat hotărârea, iar Tribunalul Ilfov a decis acum să îl elibereze pe fostul edil din arest. Inițial, Judecătoria Sectorului 4 respinsese cererea de eliberare condiționată a lui Radu Mazăre, obligându-l la plata cheltuielilor judiciare.

Iată primele declarații ale fostului edil din Constanța, la ieșirea din închisoare:

Radu Mazăre a făcut o serie de declarații la ieșirea din Penitenciarul Jilava. Fostul primar a spus că se bucură de faptul că va deveni tată și a subliniat că îi este extrem de recunoscător soției sale, care i-a fost aproape în tot acest timp. În plus, el a declarat că nu mai are niciun interes în a candida la vreo funcție publică. „Nu mă mai interesează sub nicio formă viața publică”, a declarat el. „Nu mă mai întrebați ce a fost sau ce voi face, pentru că nu mă mai interesează”, a adăugat Radu Mazăre. Fostul edil a refuzat să mai dea alte declarații și a plecat de la penitenciar împreună cu soția sa, însărcinată în patru luni.

Înainte de ieșirea fostului primar al Constanței de la Penitenciarul Rahova, Roxana, soția acestuia, a declarat același lucru, și anume că fostul edil nu mai dorește să aibă legături cu viața publică sau politică. „Este dorința lui cea mai mare să iasă complet din viața publică și să își vadă de viața lui ca un om liber”, a declarat aceasta. “Nu am vorbit de aseară. Aseară, aveam în suflet, evident, dorința, dar de la a dori până la a se realizia, e cale lungă […] Nu vreau să discut, sunt întrebări pe care să le adresați lui, personal, pentru că este experiența lui, dacă el vrea să vă povestească. În general, nu-i place mult să povestească din penitenciar. A fost experiența lui, dacă o să vrea, o să v-o împărtășească el, a declarat soția lui Radu Mazăre despre condițiile din penitenciarul în care fostul edil și-a ispășit sentința.

Cum și de ce a fost eliberat Radu Mazăre mai devreme

,,În baza art. 425 alin. 7 pct. 2 lit. a din codul de procedură penală, raportat la art. 587 alin. 3 din codul de procedură penală; admite contestația formulată de condamnatul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, împotriva sentinței penale nr. 996/2024 din 17.04.2024, pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București, în dosarul penal nr. 6917/4/2024. Desființează sentința penală nr. 996/2024 din 17.04.2024, pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București și, rejudecând în fond: în baza art. 587 din codul de procedură penală, raportat la art. 59 Cod Penal din 1969; admite cererea de liberare condiționată formulată de condamnatul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, aflat în stare de deţinere în Penitenciarului Jilava Bucureşti.

Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat MAZĂRE RADU ȘTEFAN, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 101/29.06.2023, emis de Tribunalul Ilfov, Secţia Penală; în baza sentinţei penale nr. 63/23.03.2023, pronunțată de Tribunalul Ilfov; prin care i s-a aplicat pedeapsa de 9 ani închisoare. Atrage atenţia contestatorului condamnat MAZĂRE RADU ȘTEFAN asupra dispozițiilor art. 61 Cod Penal din 1969, privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 al. 3 din codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziția persoanei condamnate și procurorului prin mijlocirea grefei instanței, azi, 27.05.2024”, se arată în decizia judecătorilor.

Cursul evenimentelor

Radu Mazăre a fost condamnat în februarie 2019 la 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat.

În timpul celui de-al patrulea mandat de primar, Radu Mazăre a fost arestat preventiv în urma cercetărilor într-un dosar de corupție și a demisionat din funcție. După o perioadă de arest, a fost eliberat și plasat sub control judiciar. La sfârșitul anului 2017, Mazăre a fugit în Madagascar, unde a solicitat azil politic. Autoritățile române au emis un mandat de arestare Interpol, iar pe 8 mai 2019 el a fost reținut de autoritățile malgașe. Douăsprezece zile mai târziu, a fost extrădat și încarcerat la Penitenciarul Rahova. În februarie 2022, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită și conflict de interese în dosarul Polaris, pedepsele fiind contopite.

Scufundat de propria-i pasiune: sporturile acvatice l-au băgat în pușcărie

Radu Mazăre a fost dintotdeauna un pasionat de sporturi acvatice, manifestând un interes deosebit pentru kiteboarding și windsurfing. Aceste pasiuni l-au purtat pe fostul edil al Constanței pe numeroase plaje exotice din întreaga lume, unde se dedica cu entuziasm practicării acestor activități. Dragostea sa pentru mare și sporturile nautice era bine cunoscută, iar Mazăre obișnuia să participe la competiții și evenimente de profil, promovând astfel un stil de viață activ și sănătos. În timpul mandatului său, a fost un susținător al dezvoltării infrastructurii pentru sporturile acvatice în Constanța, dorind să transforme orașul într-o destinație atractivă pentru iubitorii de sporturi pe apă.

Însă aceste activități au fost acelea care l-au adus pe Radu Mazăre în atenția autorităților, după o serie de videoclipuri și fotografii apărute cu el din timpul în care se ascundea în Madagascar. Iată mai jos câteva dintre videoclipurile în care fostul edil Radu Mazăre se distra în această insulă exotică, în pofida problemelor legale cu care se confrunta la momentul respectiv.

â

Radu Mazăre a fost un primar extrem de controversat, prin prisma stilului extravagant de care a dat dovadă de-a lungul timpului în care a condus primăria Constanța, deși s-a implicat extrem de mult în dezvoltarea turistică a stațiunii Mamaia, denumită și ,,perla litoralului românesc”. Iată unele dintre imaginile reprezentative din acele vremuri:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *