Radu Beligan

Mă pregăteam să scriu despre o cu totul cu totul altă temă de interes azi, când, dintr-o dată, ecranele televizoarelor s-au îngălbenit și au anunțat că maestrul Radu Beligan s-a stins.

Cu o carieră de peste 70 de ani, Beligan și-a pus definitiv amprenta pe teatrul, cinematografia, televiziunea și radioul românesc. Eu am crescut cu el la teatru tv, în Take, Ianke și Cadâr, cu Egoistul, cu Spirache sau cu Rică Venturiano.

În ultimii 10 ani aproape, sălile de teatru erau pline la spectacolele sale, „Egoistul„ sau „Străin în noapte„.

Numai să enumeri toate rolurile și piesele în care a jucat și ți-ar trebui zeci de minute bune să le acoperi pe toate. La fel și cu distincțiile sale. Ca orice mare personalitate, poate că vor exista unii care vor încerca să aducă o umbră de îndoială asupra omului Radu Beligan. Dar nici măcar nu contează. Nu vor putea să umbrească imaginea aceea atât de autentică, de naturală, a bătrânelului care și la peste 90 de ani, apăsat de bătrânețe, venea la teatru să își joace rolurile. Iar la final, sălile toate unde el era prezent se ridicau în picioare și îl ovaționau la scenă deschisă.

radubeligan

A venit vremea pentru cele mai dureroase aplauze, dar pe care Maestrul Beligan le merită din plin și cu care trebuie să îl conducem până la poarta Raiului, să știe și Sfântul Petru cine a venit la el.

„Eu sunt născut o dată cu România mare şi sunt ombilical legat de ea. Nu pot să plec. În trei rânduri am avut şansa să plec. Niciodată nu m-am gândit că aş putea să plec din România vreodată. Eu îmi iubesc ţara şi nu am să plec niciodată din ea, orice aş păţi aici.„ – Radu Beligan

2 thoughts on “Radu Beligan”

  1. Hai ma fi serios : avea 97 de ani si-si ducea SINGUR aceasta povara !!!!!!!!!!! Chiar crezi ca-i o mare bucurie sa duci in spinare povara a…97 de ani ???

    1. @Marian nici un an in plus din viata pe care il primim de la Dumnezeu nu ar tb sa il consideram o povara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.