Putin mania în România

Da, știu, toată lumea este astăzi ocupată cu filajul Codruței Kovesi și cu nebunia de pe la PSD. Unde Dragnea s-a ales cu un nou dosar penal, Ghiță e pe care să facă rost de o nouă cerere de arestare iar pe Olguța o trec fiorii la gândul unei noi vizite la Beciul Domnesc.

Dar astea sunt deja teme ultra discutate cam peste tot.

Eu cu altceva vreau să vin în atenția voastră. Și anume, cu o crescândă Putin mania la nivelul rețelelor sociale românești. Și nu, nu vorbesc aici neapărat de propaganda pro rusă, pe care o poți recunoaște destul de ușor prin siteurile susținute financiar și care propagă doar un anumit tip de mesaj.

Eu mă refer la oamenii pe care îî am în lista mea, le știu orientarea politică pro occidentală, oameni care aveau o aversiune față de Rusia (întemeiată sau nu, ei știu) și pe care îi văd acum vorbind laudativ despre Putin.

Ce are Putin atât de special?

Hulit de majoritatea liderilor europeni și de americani, Putin își creează un grup puternic de susținători fix în acele zone ale Europei. Dinspre Rusia e greu să primești informații de o mare acuratețe în ceea ce privește cu adevărat atitudinea oamenilor față de liderul care le-a marcat existența ultimilor 15 ani. Probabil că de acolo ți se va spune că e la 120% cotă de încredere și 99,99% intenție de vot. Și asta datorită unei incredibile echipe de propagandă. Practic nu e loc din lumea asta, online vorbesc, unde Putin să nu aibă un om care să îi transmită mesajele. Așa se face cu adevărat social media.

putin5

Dar, dincolo de aceste aspecte, avantajul lui Putin ține de slăbiciunea Uniunii Europene și a Americii. Uniunea Europeană scârțâie din toate balamalele, oamenii nu se mai simt în siguranță, invazia refugiaților devine o presiune din ce în ce mai greu de suportat. Se vorbește de Grexit, Brexit, puține cred că mai sunt țările care vor cu adevărat să fie membre UE. Poate doar România.

De partea cealaltă, SUA se pregătește de un moment istoric: încheierea mandatului lui Obama. Și va fi mult de discutat și acolo. Mandatul lui Obama a fost perfect..cel puțin din punct de vedere al marketingului. Momente istorice peste momente istorice. Instagram, Facebook, Twitter. Dar, adevăratul bilanț al mandatului său îl vedem în explozia unui om ca Trump pentru alegerile din noiembrie.

Pe fondul acesta crește un Putin. Oamenii sunt obișnuiți să aibă lideri, să aibă cu adevărat niște modele pe care să le urmeze. Când acestea cad precum popicele, se îndreaptă spre varianta mai puțin soft. Spre liderul puternic, dictatorial chiar, care poate pune ordine în lucruri. Care ă le vorbească pe gustul lor (nu uitați preluarea aia a lui Putin cu e treaba lui Dumnezeu să îi judece pe teroriști, e treaba mea să îi trimit acolo). Sau raidurile în Siria. Sau declarația privitoare la creștinism, ortodoxie și islam.

Place sau nu, Putin nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Ba chiar se pare că se pregătește să decidă el cine mai vorbește sau nu.

2 thoughts on “Putin mania în România”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *