Partidul Național Liberal – Forța Dreptei

Ludovic Orban și-a depus astăzi oficial candidatura pentru președinția PNL, funcție unde se va înfrunta cu liderul liberalilor pe București, Cristian Bușoi și, posibil, Viorel Cataramă. Iată moțiunea cu care Ludovic Orban va merge în fața celor 5000 de delegați prezenți la Congresul din 17 iunie.

Este datoria generației noastre să păstreze idealurile fondatorilor Partidului Naţional Liberal, să le îmbogățească aducându-le în actualitate și să le transmită mai departe noilor generaţii. Am construit această moțiune în numele obligației morale pe care o avem față de partidul care a clădit România modernă și faţă de oamenii care cred în capacitatea noastră de a construi o Românie puternică, prosperă, demnă şi respectată în lume. Vrem să oferim mai mult decât speranță generațiilor care ne urmează, vrem să oferim o bază solidă ancorată în principii identitare clare, liberal-conservatoare şi o direcţie pe termen lung, complet asumată.

Tinta noastră este transformarea Partidul Naţional Liberal în cea mai puternică forţă politică din România, motorul dezvoltării, progresului, modernizării şi afirmării naţiunii române în lume.

Obiectivele mandatului meu ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal sunt:

  • Câştigarea alegerilor prezidenţiale.
  • Câştigarea alegerilor locale şi parlamentare.
  • Formarea Guvernului de către Partidul Naţional Liberal.

I. O DOCTRINĂ LIBERALĂ PENTRU VIITOR

Libertatea este valoarea politică centrală a doctrinei partidului nostru. Afirmăm cu tărie faptul că nu poate fi concepută libertatea politică în absența libertății economice. Separarea celor două conduce în orice sistem social și politic la anularea ambelor și deschide calea cea mai directă spre încălcarea drepturilor omului și a libertăților cetățenești.

Credem într-un sistem constituțional democratic, bazat pe principiul separării puterilor în stat și pe votul liber al cetățenilor. Dezechilibrul puterilor, slăbirea uneia sau alteia dintre instituțiile fundamentale ale statului, încălcarea principiilor transparenței în decizia și acțiunea instituțiilor publice nu pot conduce decât spre forme inacceptabile de corupție, de abuz și limitare a libertăților individuale și colective.

Libertatea politică, libertarea economică, egalitatea de șanse și libertatea fiecărui cetățean de a acționa pentru împlinirea idealurilor sale sunt temelia progresului într-o societate modernă. În absența lor nu este posibilă dezvoltarea, în consecință nu poate fi garantată securitatea fiecărei persoane în parte și a societății în ansamblul său.

Partidul Național Liberal trebuie să afirme și să acționeze constant pentru apărarea și realizarea acestor principii. Scopul nostru este de a transforma România într-o țară în care cetățenii își pot împlini potențialul, în care le sunt respectate și răsplătite creativitatea, munca, responsabilitatea.

Statul nu este și nu are dreptul să se comporte ca un proprietar al talentului și muncii cetățenilor săi, ci trebuie să fie înainte de toate instrumentul afirmării drepturilor acestora. Prin urmare vom acționa constant prin politici liberale în direcţia limitării intervenției statului în societate și economie, pentru un stat minimal, atât în sensul restrângerii fiscalității cât și în sensul combaterii fenomenului supra-reglementării.

Prosperitatea și siguranța cetățenilor trebuie să fie ținta politicii noastre. O țară nu poate fi puternică dacă cetățenii săi se află în suferință și nu poate să ofere siguranță dacă nu are mijloace economice, sociale și tehnologice. Aceste mijloace vin în primul rând de la cetățeni, dar numai în condițiile eliberării energiei creative și productive a indivizilor angajați în competiție liberă. Statul trebuie să fie garantul corectitudinii și egalității de șanse în această competiție, nu administratorul resurselor și al rezultatelor. Statul trebuie să fie un partener care încurajează, nu unul care sufocă.

Fiind liberali ne asumăm nu numai principiile fundamentale ale doctrinei noastre ci și lecțiile istorice ale modernității, care au demonstrat că prosperitatea nu poate fi așezată pe fundamente durabile decât în condițiile acceptării unei acțiuni limitate a statului în economie și societate. Guvernul trebuie să se abţină de la consumarea resurselor societăţii. Guvernul nu poate genera prosperitate. Guvernul poate fi doar un partener pentru stabilirea unui cadru general sau specific care să stimuleze, să încurajeze cetăţenii să se dezvolte şi să producă. Resursele de care dispun cetățenii, începând cu propriile talente, capacitatea creativă și antreprenorială și continuând cu rezultatele materiale și simbolice ale muncii lor sunt instrumentele necesare procesului de obţinere a prosperității. Statul are datoria de a sprijini acest proces fără a-l sufoca prin exploatare sau control excesiv. Prosperitatea cetățenilor este cea care generează mijloacele prin care statul își îndeplinește atribuțiile sale fundamentale: asigurarea justiției și a securității individuale și colective. Inhibarea mecanismelor de producere a prosperității prin intervenții excesive în economie și societate, prin sufocarea inițiativei private și a libertăților individuale, are drept consecință slăbirea coeziunii și pune în pericol securitatea socială.

Istoria partidului nostru este istoria unui partid național, care își leagă numele de cele mai importante momente ale constituirii constituirii şi dezvoltării statului român modern, de la cucerirea independenței de stat la unirea tuturor provinciilor istorice românești şi până la integrarea în Uniunea Europeană. Generația fondatorilor Partidului Național Liberal și cele care i-au succedat au condus societatea românească în unele dintre cele mai dificile, dar şi importante momente ale istoriei sale moderne. Liberalii au avut un rol important în obținerea unora dintre cele mai valoroase victorii: unirea Principatelor Române în 1859, adoptarea primei Constituții în 1866, războiul de Independență în 1877-1878, proclamarea Regatului României în 1881, Primul război mondial în 1916-1919, Marea Unire în 1918, adoptarea principiului votului universal în 1918, lărgirea democrației românești prin Constituția din 1923, reapropierea României de aliații săi occidentali după 1990, reactivarea și accelerarea tratativelor pentru intrarea în NATO după 1999, intrarea României în Uniunea Europeană în 2007. Erorile pe care le-am făcut nu trebuie uitate, dar au fost lecții din care partidul şi noi am (dă o notă mai personală) învățat, am crescut și am revenit ca lideri de dreapta în viața politică a țării. Cei 142 de ani ai istoriei noastre sunt mărturia capacității de reconstrucție pe care o avem și mai ales a capacității de a recâștiga încrederea oamenilor. Astăzi avem datoria să regăsim această forță și să construim o Românie nouă, pentru generațiile viitoare.

Doctrina liberală are o capacitate istoric dovedită de evoluție și adaptare la provocările timpului. Liberalismul va fi întotdeauna actual deoarece libertatea va fi întotdeauna actuală.

Tocmai această experiență ne arată că în cadrul Partidului Național Liberal trebuie să existe întotdeauna loc pentru toate tendințele liberalismului, în spiritul democrației de partid, dar și pentru a întreține o dezbatere doctrinară vie, capacitatea de a rămâne mereu proaspăt, mereu în ritmul vremurilor şi al exigenţelor societăţii. De asemenea, dezbaterea şi diversitatea care au caracterizat întotdeauna PNL, cu realităţile şi adaptările specifice fiecărei perioade istorice, au menţinut resursa intelectuală în partid şi au asigurat o direcție doctrinară exprimată cu predilecție în politicile partidului.

Pentru a răspunde provocărilor lumii contemporane este nevoie de adaptabilitate, dar cu menţinerea axului central, acela al surselor liberalismului, al valorilor clasice care nu vor fi depăşite de trecerea timpului, fiind în strânsă legătură cu nevoile umane fundamentale. Schimbările tehnologice, presiunile asupra sistemului relațiilor internaționale, fragilizarea echilibrului ecologic, criza de încredere în sistemul politic democratic vor produce inevitabile schimbări în viitorul apropiat și pe termen mediu, pe care nu le putem gestiona decât organizându-ne în jurul nucleului de valori și principii ale liberalismului clasic.

Ca parte a Partidului Popular European am preluat şi acele valori ale conservatorismului, care vin în completarea nucleului doctrinar liberal. Afirmăm, așadar, preeminența libertății și respingem egalitarismul. Apărăm drepturile civile înaintea principiului puterii statului. Apărăm drepturile omului, promovăm principiile securității sociale și al echilibrului între politicile ecologiste și cele de dezvoltare. Respingem toate formele de populism. Ne afirmăm atașamentul față de valorile patriotismului, dorim o Românie care își respectă patrimoniul istoric și care își afirmă vitalitatea economică, socială și culturală. Respingem derapajele naționalismului extremist.

Partidul Național Liberal respectă și susţine valorile tradiționale ale poporului român: națiunea, credința și familia.

Începând din anul 2013 Partidul Național Liberal s-a angajat într-un proces de unificare și redefinire a dreptei politice din România și conectare a sa la familia politică europeană care îi corespunde cel mai bine. Dificultățile inevitabile ale unei astfel de construcții au indus o criză de leadership şi au slăbit capacitatea de comunicare cu electoratul. Astfel, în anul 2016, rezultatele electorale au fost mult mai modeste decât ceea ce şi-a propus şi merită Partidul Naţional Liberal.

Şansa noastră este tocmai faptul că astăzi ne aflăm în opoziție şi printr-o bună coordonare internă ne putem consolida atât organizaţional, cât și din punct de vedere al percepţiei pentru a ne reconecta cu nevoile, aşteptările şi exigenţele societăţii. Experiența acestor ani, poziția în care ne aflăm astăzi, semnalele, mesajele transmise de către societatea în ansamblul său, dar mai ales de către acea componentă dinamică, matură şi educată care formează bazinul electoral liberal trebuie recepţionate, înţelese şi folosite pentru a genera o proiecţie solidă, pe termen mediu şi lung, asupra viitorului țării, un proiect sustenabil şi rezonant cu societatea.

Modernitatea viitorului este deja aici și se plasează la intersecția dintre valorile civice, noile tehnologii ale informației și comunicării, afirmarea libertăților individuale și o nouă filosofie a relației societății cu patrimoniul cultural și natural. Pentru prima oară în istorie putem spune că avem potențialul de a face să funcționeze împreună și în mod deplin principiile democrației deliberative și cele ale democrației participative. Tehnologia și noile realități culturale prefigurează evoluții în sensul constituirii unui veritabil polis modern, în care deliberarea devine tot mai democratică, iar implicit democrația mai participativă. Această nouă cultură civică și politică nu mai acceptă monopolizarea puterii în limitele unei clase politice restrânse și nici formularea politicilor exclusiv de sus în jos. Cetățenii au dorința și mijloacele de a participa la conducerea societății, așadar un partid politic empatic şi proactiv trebuie să acționeze în parteneriat cu ei.

Societatea participativă este societatea democratică a viitorului, iar Partidul Național Liberal trebuie să reflecteze asupra ei ca proiect pentru o națiune angajată, dar responsabilă. Este datoria noastră să suţinem evoluţia democraţiei şi în acelaşi timp să nu permitem ca acest proiect emergent să derapeze spre variate forme de extremism. Democraţia participativă, democraţia viitorului, trebuie să păstreze şi principliile democrației liberale.

Citește toată moțiunea: aici

2 thoughts on “Partidul Național Liberal – Forța Dreptei”

  1. Mai frate sa va fie clar .in Romania omul de rand nu o sa traiasca niciodate decent .Voi suprapuneti concurenta /competitivitatea peste saracie ca sa rezulte …..eventual legea junglei.Competitia acerba distruge societatea noastra deoarece este generata de goana dupa oportunitati si resurse a individului.La televizor vedem zilnic ca numai cei foarte ,foarte plinI de calitati au …..oare ceilalti care au numai defecte trebuie sa moara de foame sau eventual sa nu emita pretentii pentru o viata mai buna?Cred ca toata platforma politica a pnl se rezuma numai la propaganda ieftina gen psd.Am observat in ultimul timp ca orice partid care a venit la putere a cautat sa conduca numai prin amenzi si legi restrictive ,probabil ca se doreste crearea de reflexe democratice in rindul populatiei asemanatoare cu cele ale animalelor .Cred ca stapinul doreste sa ne pune botnita .si asta pe burta goala.Oare atit de jos am ajuns?Am rabdat anii comunismului ca sa ce …sa rabdam si anii capitalismului.Tot ce atingem in jurul nostru este imbibat pina la saturare de propaganda mincinoasa si marketing de consum .si mai vrem viitor …asta este pentru noi o himera ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.