Obiceiuri alimentare vara

Da, știu, titlul sună un pic pompos, dar se poate reformula destul de ușor: voi ce mai mâncați când e așa de cald? Căci eu, zău dacă mai găsesc ceva care să mă satisfacă. Zău dacă pot să îi înțeleg pe cei care, la un 40 de grade la umbră, 50 de grade la soare, bagă câte o ciorbă de burtă și vreo 3-4 mici cu o porție mare de cartofi. Oare cum reușesc acei oameni să se mai ridice de la masă fără să leșine imediat?

Eu, trebuie să recunosc, vara simt că a fost inventată pentru salate. De tot felul. Să pui acolo tot ce îți trece prin minte: roșii, ceapă verde, brânză cât cuprinde, castraveți, ardei,cu un pic de ulei, mi se pare curcubeu pe cerul gurii, vorba lui Bobiță din Las Fierbinți.

Dacă este să ne luăm după tot ce se propovăduieşte în toate mediile posibile, nu avem voie să mâncăm nimic, să bem, nici măcar apă nu mai putem, iar de boli pe care le poţi lua fie şi de la o banală muscă, nu mi are rost să comentăm. Şi atunci se naşte întrebarea: cu atâtea restricţii, ce rost mai are să trăieşti?

image

Şi când spun asta, nu mă refer la excese duse dincolo de limită, ci la oamenii care trăiesc o viaţă normală, dar care vor să se bucure de tot. Multă lume spune că aici ar fi şi mâna marilor producători farmaceutici, care vor să inducă oamenilor gândul că sunt bolnavi, că nu au nicio şansă fără medicamentele lor. Aşa să fie oare? Şi să nu uităm şi de nivelul la care funcţionează sistemul de sănătate românesc, unul ţinut în viaţă doar de pasiunea unor medici de excepţie.

Cu toate astea, nu e totul pierdut. Bucătăria se transformă, din ce în ce mai mult, într-un adevărat laborator high tech. Locul unde lumea exersează rețete din ce în ce mai pretențioase, gusturi din ce în ce mai elaborate. Iar asta poate însemna un pas înainte în a mânca sănătos, fără a renunța, măcar de sărbători și la ceea ce ne definește pe noi: mesele bogate, cu sarmale, cârnați, salată boef :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *