O comparație România – Ucraina, din perspectiva UE

Nu mă interesează să comentez neapărat ceea ce se întâmplă intern în Ucraina, fiecare popor are dreptul de a-și alege drumul său și o poate face fie printr-un transfer democratic de putere, fie, atunci când chiar nu mai există o altă opțiune, prin revolte și vărsare de sânge.

Aș vrea însă să mă refer un pic la ipocrizia SUA și UE, punând față în față două țări, România și Ucraina și câteva situații similare:

– În România anului 2012, Parlamentul alege să îl suspende pe Băsescu, într-o acțiune de câteva zile. SUA și UE se declară uluite de rapiditatea acestui gest, de la București pleacă o serie de acuzații de lovitură de stat. Imediat, României îi este impus un cvorum pentru referendumul de demitere.

– În Ucraina anului 2014, președintele este demis de Parlament deși acesta nu are această posibilitate trecută în Constituției. Președintele ucrainean acuză o lovitură de stat. SUA salută acțiunea constructivă a Parlamentului de la Kiev.

– în România anilor 2012 – 2014, un fost premier este încarcerat de două ori, în două dosare dubioase, prin niște metode incredibile de funcționare ale Justiției. Parlamentul României ia în calcul Modificarea Codului Penal și respectiv trecerea unei Legi a Amnistiei. Iarăși, Europa privește îngrijorată, trompetele de serviciu declară ziua respectivă ca marțea neagră.

– În Ucraina anului 2014, Parlamentul votează în doar câteva minute modificarea Codului Penal și o eliberează pe Iulia Timoșenko, fost prim ministru, cu niște pete de corupție greu de șters. Ce declară Jose Manuel Barroso? ”Salut eliberarea Iuliei Timoșenko. Justiția independentă este esențială pentru o Ucraina democratică.

Numai pe mine mă apucă un pic scârba?

timosenko

2 thoughts on “O comparație România – Ucraina, din perspectiva UE”

  1. situatiile nu pot fi catalogate ca fiind similare decat daca se ignora urmatoarele realitati:
    1. rapiditatea in ucraina e motivata ca mor oameni, rapiditatea din romania e incriminata pentru ca se substituie procedurilor constitutionale.
    2. nastase a fost condamnat pentru o actiune penala, timosenko a fost condamnata pentru o decizie politica

  2. @berenger: 2. Sanchi!
    SUA si UE sunt de fapt niste curve in ce priveste politica externa. Nu avem a ne mira, suntem noi prea umili si fata de unii si fata de altii. Eu as face mai curan comparatie intre Ucraina si Iugoslavia caci cred ca daca s-a putut Kosovo atunci se va putea si Crimeea. N-o sa stea rusii cu flota lor intr-o zona nesigura. Si cred ca si Transnistria ar vrea o iesire la mare iar rusii tare cred ca ar vrea ca Crimeea sa se intinda pana la sudul Moldovei istorice si sa pipaie un pic din gurile Dunarii. Asta in timp ce SUA si UE o sa stea sa aranjeze cositele Iuliei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *