Mobilitatea în București, iluzie sau oportunitate?

În București a devenit deja o tradiție să ne bucurăm și de praful, poluarea și aglomerația din trafic cum numai în Capitală poți avea. Așa că nu e o surpriză că o discuție despre MobilityWeek.ro e din ce în ce mai necesară.

Campania europeană de promovare a mobilității urbane durabile, SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII, reprezintă o oportunitate perfectă de a explica provocările cu care se confruntă orașele în efortul lor de a opera o schimbare la nivel comportamental și de a avansa pe calea elaborării unei strategii mai durabile în materie de transport.
Autoritățile locale sunt încurajate să organizeze activități destinate creșterii gradului de conștientizare cu privire la anumite aspecte și la o tematică dată, precum și să lanseze măsuri permanente destinate îmbunătățirii situației transportului durabil în localitatea lor.

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII reprezintă o bună ocazie ca părțile interesate de la nivel local să se întâlnească și să discute pe marginea diverselor aspecte legate de mobilitate și calitatea aerului, să găsească soluții inovatoare pentru reducerea utilizării automobilelor și a emisiilor produse de acestea și să testeze noi tehnologii sau măsuri de planificare.

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII oferă oamenilor oportunitatea de a medita pe marginea adevăratei utilități a străzilor din orașe și de a dezbate soluții concrete de combatere a anumitor provocări, precum poluarea aerului și poluarea fonică, ambuteiajele, accidentele de circulație și problemele de sănătate. Inclusiv folosind rețele sociale precum Facebook.

image

De ceva ani tot fac un pariu personal cu orice e dispus să mă asculte, și anume că va veni, e foarte aproape, ziua când Bucureștiul va paraliza din punct de vedere al traficului, oamenii pur și simplu vor ieși din mașini, le vor lăsa acolo unde sunt și o vor lua pe jos spre destinație.Iar acest moment chiar nu este atât de departe pe cât ar crede unii.

An după an, situația devine și mai gravă. Numărul înmatriculărilor crește în permanență, casarea mașinilor vechi, deși prinsese un pic de viață odată cu programele ”Rabla”, a revenit la normal, oamenii nu sunt nici ei deloc dispuși să își regândească obișnuința de a circula om și mașină, în loc să găsească alternative prin care mai mulți oameni să folosească o mașină. Am trăit pe viu imaginea în care o întreagă familie: soț, soție, copil, toți trei lucrând în același loc veneau fiecare cu mașina sa la muncă. E asta o idioțenie au ba?

Ca să nu mai vorbim de incapacitatea autorităților de a face ceva în acest sens. Bucureștiul este un oraș gândit, ca infrastructură, doar pentru câteva sute de mii de mașini. Ori, conform ultimelor cifre venite de la autorități, azi, chiar acum când scriu aceste rânduri, tranzitează sau circulă efectiv prin oraș un minim de 2 milioane de autovehicule. O enormitate ! O enormitate căreia nici un primar nu i-a găsit nicio soluție.

Nici noile creații, gen Pasajul Basarab, nu au făcut mare lucru, pentru că, nu-i așa, români fiind, le-am gândit prost. Mai rămâne să apelăm și noi iar la o experiență veche de pe vremea comunismului, care a fost încercată de curând chiar și la Paris, să introducem regula soț / fără soț, astfel încât să mia reducem din nebunie. Dar oare o fi suficient? Greu de spus.

Peste tot în România problema traficului devine una din ce în ce mai serioasă. Avem o țară pentru care drumurile nu au fost gândite la valorile de trafic de acum. O țară fără autostrăzi, dar cu șoferi din ce în ce mai indisciplinați, alături de care riști în orice moment să pățești ceva la mașină.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *