Am uitat de Magda Vasiliu. Așa cum uităm mereu și de România!

Am evitat să scriu la cald despre drama prin care trece Magda Vasiliu, din două motive: primul, nu a existat om prin rețelele sociale de la noi care să nu fi comentat subiectul. Așa cum se întâmplă de fiecare dată atunci când vorbim despre persoane publice. Dar și pentru că am dorit să fac un mic experiment și să văd cât ține revolta publică în ceea ce privește acest caz .

Ce știm noi, la acest moment? Că o vedetă a televiziunii de la noi, prezentatoare de știri, trăiește un coșmar. Unul numit cancer și care, ca să fie și mai perfid, nu o chinuie pe ea, ci îi chinuie băiețelul de 8 ani, imobilizat în scaun cu rotile până la momentul operației, de peste o lună. Și care are nevoie disperată de mama sa, să îi fie alături, nu doar psihic, ci mai ales fizic.

Aflată în Italia, Magda Vasiliu a descoperit cu stupoare că stau român îi cere să vină în țară și să obțină niște parafe inutile de la medicii de la noi pentru a putea lua concediu și să fie tot timpul lângă copilul ei. De aici, știm ce a urmat. Un val de susținere publică pentru drama Magdei, politicienii au simțit imediat că este loc de punctaj bun. Așa am aflat că doamna Vasiliu a fost sunată de Ministrul Sănătății, că problema ei legată de concediu s-a rezolvat.

S-a mai rățoit un pic și Tudose prin ședința de guvern, iar apoi, uitarea, liniștea s-au pus și peste aceste moment de revoltă publică. Și România continuă să meargă la fel. Adică prost. Și mizeriile acelea de parafe medicale încă sunt, cel mai probabil, la locul lor, și mulți alți oameni, care nu au șansa notorietății în spațiul public, mor între două drumuri Roma – București pentru a putea obține o parafă medicală care să confirme că se luptă corp la corp cu moartea pentru viața lor.

Noi toți am uitat de Magda Vasiliu. Ea este în continuare într-o clinică din Italia, veghindu-și copilul cu forța unei mame ce ar face orice pentru ca puiul ei să se facă bine. Noi, fiecare cu ale lui. Lucruri mărunte și pe care noi le ridicăm la rangul de probleme existențiale. Am uitat de Magda dar uităm în fiecare zi și de România. Doar la prima citire așa, câte din ultimele noastre revolte am reușit să le ducem la bun sfârșit și să simțim cu adevărat că am schimbat ceva? Hai să enumerăm:

– 1 an și  9 luni de la tragedia de la Colectiv. Încă mai mor oameni ce au trăit iadul de acolo. Nici un vinovat, nici un condamnat, un proces care merge de zici că stă. Normele de securitate, ce ziceți, sunt oare respectate acum?

– protestele din ianuarie – februarie. Nu-i așa că și voi aveți impresia că noi ne iluzionăm cu o victorie a luptei #rezist, în timp ce ei își văd de ale lor, și își dau ordonanțe peste ordonanțe să le fie bine.

Cazul Magda Vasiliu vs statul român absurd este doar ultimul exemplu. Dar vor mai urma multe altele, și știm asta. Întrebarea care se pune este, când vom înceta să ne mai revoltăm doar de dragul de a aparține unui trend și vom face ceva?

Sursă foto:  okmagazine.ro

Editorial publicat pe Perfect Imperfecte

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.