Lista PNL vs lista PSD

Iată-ne ajunși, cu voia Domnului și a DNA, la momentul în care partidele politice și-au definitivat listele de candidaturi pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Spectacolul premergător campaniei propriu zise a fost unul sublim, dar a lipsit cu desăvârșire.

leondanaila

Ținând cont de cât de mari sunt restricțiile impuse de AEP în perioada campaniei electorale, ai fi zis că marea bătălie se va da acum, în precampanie. O perioadă atât de anostă cu greu aș mai putea găsi în istoria electorală a României. Doar Nicușor Dan și campaniile lui de strângere de bani, ce au început să concureze BOR, au mai descrețit lucrurile un pic.

Dar, dacă tot e campania slabă, sunt oamenii ce ne cheamă să ne trimită în Parlament mai de Doamne ajută? Cred că modul cum a reacționat online-ul la apariția listelor de la PSD și PNL poate fi un indicator și pentru ceea ce se va întâmpla la alegeri.

PNL

Plecând de la premiza că la PSD surprizele apar foarte rar, atenția publică a fost foarte clar setată pe oferta PNL. Asta fără a încerca să diminuăm importanța participării USR și PMP la aceste alegeri, dar acolo, la modul serios vorbind, doar primele 2-3 nume contează cu adevărat. Așadar, liberalii au fost supuși, vizibil sau nu, unei presiuni extrem de mari pentru a scoate din joben niște nume care să surprindă. Să atragă. Au reușit ei asta?

Și da, și nu. În mod clar, marele plus al propunerii liberalilor este numele celebrului neurochirurg Leon Dănăilă. Reacția publică față de această alegere a fost clar una extrem de pozitivă, iar decanul de vârstă al viitorului Parlament va aduce voturi bune partidului.

Liberalii și-au respectat și promisiunea de a aduce nume noi, figuri tinere, ca un fel de refresh dat clasei politice. Un Ovidiu Raețchi, un Sorin Moldovan sau Marius Vintilă.

Dar controverse ridică clar și nume gen Mirela Zivari sau o tânără care deja se pregătește să o facă pe Elena Udrea coborâtă din tronul de sex simbol al Camerei Deputaților, Mara Mareș.

PNL a încercat ceva. E greu de spus și cât a reușit. Partidul pare aruncat într-o inerție ce se poate dovedi extrem de păguboasă, aceea a lui: gata, îl avem pe Cioloș, totul e rezolvat. Și dacă Cioloș nu e chiar locomotiva atât de așteptată? Nici lista de nume nu face mari minuni.

PSD

Noroc cu PSD. Căci numai dacă te uiți un pic pe lista lor de la Senat, și mai că îți vine să votezi orice. Ecaterina Andronescu, Serban Nicolae, Cazanciuc și Costoiu, iată vârfurile de lance, noua imagine a PSD. Mai lipsea Iliescu, să se bată cu Leon Dănăilă.

Asta a fost mereu marea problemă a PSD. În relația cu restul României. Dar și un punct forte în relația cu electoratul propriu: rotesc aproape aceleași nume la fiecare alegeri. Asta dacă nu cumva se întâmpla ca DNA sau alte instituții să îi scoată din joc.

Iar asta nu e o problemă doar a PSD. Toată clasa politică e în situația asta. Dacă vedeți atâtea nume noi, dacă vedeți atâtea bâlbe în alegerile pe care le fac, este pentru faptul că partidele au fost forțate să facă aceste schimbări, nu neapărat și le-au dorit ele.

Și mai putem fi siguri de altceva: viitorul Parlament chiar nu are cum să fie mai slab decât cel care tocmai își încheie acum mandatul. Mai jos de atât nu există.

Articol publicat pe Știripesurse.ro

4 thoughts on “Lista PNL vs lista PSD”

  1. Ionut onor Danaila este doar un biet manipulabil in toata povestea asta .Tipul probabil ca este un Einstein al neurochirurgiei mondiale dar pe mine alegatorul de rind nu ma intereseaza acest lucru decit daca si eu sunt la rindul meu sunt o persoana manipulabila.Este destept dar este pentru el si nu poate aidoma celor spuse in scripturi sa faca dintr-un peste doi pesti .Nu are cu ce .numai geniul nu ajuta .Este doar o imagine pentru un partid condus de politruci .La psd avem niste muraturi expirate ,persoane cu trecut dubios care se bat cu pumnul in piept ca sunt social democrate cind de fapt putin le pasa de soarta oamenilor de rind. .Parca sunt toti evadati din scrierile lui Caragiale si ale lui Eminescu.In timp ce politicienii promit marea cu sarea tara se afunda pe zi ce trece in mizerie .Vor trece si alegerile si vom ramane la fel de rupti in fund .Politica sterila nu tine de foame .Mincatul de c….. non stop nu creeaza locuri de munca si prosperitate natiei.Presedintele nostru aste neamt dar asta nu ajuta.Nemtii lui din pacate nu ne ajuta .Njci pe Ferdinand nu l-au ajutat .Ce ramaine sunt doar iluzii electorale in prag de alegeri ,un fel de morfina pentru uzul poporului.Astia nu stiu cum sa mai fure .Am auzit ca vor sa sa dea copiilor in sco;i cu forta niste laturi care costa sapte roni numai pentru a putea sa redirectioneze niste bani din visteria si asa secatuita a tarii in buzunarul patronilor unor firme de catering ,probabil apropiate casei Iohanis de Romania.Ce am scris aici as dori sa nu fie adevarat .Tu ce zici?

  2. Ionut onor Danaila este doar un biet manipulabil in toata povestea asta .Tipul probabil ca este un Einstein al neurochirurgiei mondiale dar pe mine alegatorul de rind nu ma intereseaza acest lucru decit daca si eu sunt la rindul meu o persoana manipulabila.Este destept dar este pentru el si nu poate aidoma celor spuse in scripturi sa faca dintr-un peste doi pesti .Nu are cu ce .numai geniul nu ajuta .Este doar o imagine pentru un partid condus de politruci .La psd avem niste muraturi expirate ,persoane cu trecut dubios care se bat cu pumnul in piept ca sunt social democrate cind de fapt putin le pasa de soarta oamenilor de rind. .Parca sunt toti evadati din scrierile lui Caragiale si ale lui Eminescu.In timp ce politicienii promit marea cu sarea tara se afunda pe zi ce trece in mizerie .Vor trece si alegerile si vom ramane la fel de rupti in fund .Politica sterila nu tine de foame .Mincatul de c….. non stop nu creeaza locuri de munca si prosperitate natiei.Presedintele nostru aste neamt dar asta nu tine de foame..Nemtii lui din pacate nu ne ajuta .Nici pe Ferdinand nu l-au ajutat .Ce ramaine sunt doar iluzii electorale in prag de alegeri ,un fel de morfina pentru uzul poporului.Astia nu stiu cum sa mai fure .Am auzit ca vor sa sa dea copiilor in scoli cu forta niste laturi care costa sapte roni numai pentru a putea sa redirectioneze niste bani din visteria si asa secatuita a tarii in buzunarul patronilor unor firme de catering ,probabil apropiate casei Iohanis de Romania.Ce am scris aici as dori sa nu fie adevarat .Tu ce zici?

Leave a Reply

Your email address will not be published.