Linșajul mediatic, studiu de caz – Alina Gorghiu

Zi de zi poți găsi motive pentru a fi de acord cu mine în ceea ce privește afirmația de mai sus. În România, presa de calitate este un concept mort, superficialitatea, prostia, impostura caracterizând mass-media de aici.

Prin prisma a ceea ce fac eu zi de zi, sunt nevoit să văd limita de jos la care s-a ajuns. Azi vă ofer și un studiu de caz despre cum o manipulare ordinară este preluată fără nici cea mai mică verificare de către cei care, se presupune, ar trebui să verifice din 3 surse o informație.

Astfel, avem un cotidian obscur, întreținut cine știe cum, că la ce tiraj are și la publicitate oferă ar fi trebuit de mult să dispară, care are o țintă personală din președintele PNL, Alina Gorghiu. Printre multitudinile de articole dedicate, există și unul referitor la o plângere făcută pe numele ei în ceea ce privește modul în care președintele PNL a obținut diploma de mediator. Articolul este din 2010, între timp s-a dat neînceperea urmăririi penale iar cel care a depus plângerea (un pasionat de astfel de sesizări) și-a cerut scuze.

alina-gorghiu-portret

Astăzi, întreaga media a preluat acest articol, cu titluri bombastice, dar fără nici cea mai mică urmă de deontologie profesională. Pentru a lămuri cum se cuvine situația, redau mai jos și punctul de vedere al președintelui PNL, Alina Gorghiu:

”Primul efect al discursului meu critic despre marele partid al consensului și despre prea piosul său lider maxim: a apărut, mai întâi, în mediul online un articol din 2010, dintr-un ziar obscur, în care mi se inventează calități procesuale. M-aș fi așteptat, totuși, ca unele televiziuni să nu ignore obligația de a informa corect telespectatorii și să prezinte corect realitatea.
Voi demonta și acum, așa cum am făcut-o și la vremea respectivă, fiecare atac. Cei care cred, în continuare, că manipularea și dezinformarea aduc multe voturi vor rămâne la fel de perdanți.
Până la vârsta asta m-a ferit Dumnezeu de prea multe plângeri penale. Cu toate acestea mi-au fost făcute două în anul de grație 2010. Una de la dna Ridzi, pentru comisia de anchetă ce o privea, alta de la o persoană exclusă din profesia de mediator, plângere făcută împotriva mea și a altor zeci de persoane din profesie, toate soldate cu NUP – neînceperea urmăririi penale. Ironic este că, după soluționarea dosarului, acea persoană exclusă din profesia de mediator chiar și-a cerut scuze pentru ca a inițiat plângerea penală.
Informațiile care circula azi cu titlu de actualitate sunt, repet, din 2010 și tot în același an, am comunicat public soluția și am explicat despre ce e vorba.
Nu sunt primele plângeri, probabil nu vor fi ultimele, știu că a fi persoană publică înseamnă atacuri, știri nedocumentate și alte cele.
Vă asigur că voi fi la fel de transparentă și deschisă în comunicare ca și până acum. Și la fel de critică față de această guvernare care vrea să transforme statul de drept în statul de partid.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.