Legea Votului uninominal pur – o reformă necesară a sistemului electoral

După 22 de ani în care Parlamentul României s-a transformat într-un circ trist.

După 22 de ani în care am avut parlamentari gen: Irina Loghin, Nati Meir şi alte nume de excepţie ale micului şi marelui ecran.

După 22 de ani în care am ajuns să fim conduşi de o minoritate de 7%, datorită prezenţei în Parlament a fel şi fel de partide şi partiduţe.

După aceşti 22 de ani, era mai mult decât necesară o reformă a sistemului electoral.

Trecem peste demagogismul de 2 bani al pedeliştilor, care acum 2 ani urlau în gura mare ce bărbat de stat este Băsescu şi cum acest sistem de vot este revoluţionar.

Trecem şi peste reticenţa unor susţinători PNL care nu sunt de acord cu acest sistem de vot, considerând că s-ar putea întoarce împotriva noastră, şi tragem câteva concluzii foarte importante:

– votul uninominal pur – îi va aduce în Parlament exact pe cei pe care poporul îi vrea. Dacă va intra în Parlament un om care a luat doar 30% din voturi, nu e vina lui. E vina ta, ca alegător, că nu ai ieşit să îţi exprimi opţiunea. Şi vina clasei politice că nu a ştiut să te motiveze suficient să ieşi la vot.

– votul uninominal pur va face imposibil accesul în Parlament al unor specimene jalnice gen: Becali, Dan Diaconescu şi a altor păcălici de genul acesta.

– pe termen scurt (mă refer aici la alegerile din această toamnă) acest sistem de vot va însemna, cel mai probabil, dispariţia politică a PDL. Poate fi un lucru bun..pentru că pe ruinele acestui partid toxic, cu nişte oameni de calitate, se poate naşte o nouă opoziţie.

Pentru că noi, USL, avem nevoie şi de o opoziţie solidă şi puternică. Acesta este jocul normal al democraţiei.

vot

Sursă foto: aici.

14 thoughts on “Legea Votului uninominal pur – o reformă necesară a sistemului electoral”

 1. Crezi tu ca asta aduce disparitia pdl? Eu unul ma indoiesc sincer. Ce cred insa e ca PNL va avea probleme mari intr-un viitor nu foarte indepartat datorita asocierii cu PSD. Si mai cred ca USL s-a folosit de rezultatul unui referendum pe post de hirtie igienica. Ma refer la referendumul ala cu parlament compus din 300 de alesi.

  Inteleg ca uninominalul, in forma actuala de care te bucuri asa de mult va aduce in parlament pe undeva in jur de 500 (cinci sute) de alesi.

  Cum ramine cu respectul fata de alegerea exprimata de alegatori?

 2. @Stefan sunt reticent in ceea ce priveste noul numar de parlamentari. In acelasi timp, cred ca este datoria USL ca pe viitor sa respecte decizia oamenilor de a reduce numarul de parlamentari, nu a de desfiinta o camera.
  Cat priveste PNL – multa lume trece foarte usor peste ceea ce s-a spus de la bun inceput: usl va exista atata timp cat este nevoie pentru a repune Romania pe linia corecta din toate punctele de vedere. Dupa care, salutandu-ne cu respect noi si psdul ne vom duela doctrinar si vom incerca sa dam Romaniei cele 2 mari doctrine politice: dreapta si stanga.

 3. Nu am fost de acord cu asta nici prima data, nu pot fi nici acum :) eu stiu ca partidele sunt o parte esentiala a democratiei asa cum o stim noi. daca te simti amenintat de partide, ca base care se simtea un fel de Carol (si care a desfiintat partidele) alegi oameni, nu partide. prin asta negi rolul partidelor. trecea la vor uninominal a adus in aprlaemnt tot felul de imbogatiti, se vede asta din componenta actuala a paalementului si din mizeriile pe care le-au facut in acesti ani sub base.
  Cat despre Irina Loghin, cred ca esti nedrept: nu a facut niciodata atat rau cat a facut roberta anastase de ex. pur si simplu nu a facut nimic, in afara faptului ca vota cu psd .
  si un ps literar: Pe ce te bazezi cand spui ca diaconescu nu va intra in parlament?
  ps 2 asta nu are legatura cu sustinerea pentru usl :)
  ps3 e un co paste de pe twitter, nu am avut timp sa il mai cizelez :)

  1. @anca partidele sunt o parte esentiala a democratiei, daca ne referim la acele partide care cu adevarat fac politica, au o doctrina serioasa si ofera oamenilor nu iluzii extrem de periculoase, ma refer aici la cazul specific Partidul Poporului. Sau, daca vrei, putem discuta si despre partidele extremiste sau un partid minoritar care prin santaj sa conduca tara.
   Numele de Irina Loghin mi-a venit pe moment…clar ea nu a facut niciun rau..a trecut prin Parlament ca si cand nu ar fi fost. Cat despre PPDD – este evident ca aceasta gogoasa se sparge..au cazut pe la 9%..acum, odata cu iesirea lui Dan Diaconescu din grila o sa vezi ca vor ajunge si mai jos.

 4. Ei… stiu bine ce s-a spus de la bun inceput, nu trec peste asta. Dar vad pe la cei cu care se intimpla sa vorbesc ca din toata distractia asta PNL nu prea se vede. Inclusiv pe la televizoare, daca ai fost atent la nuante, Ponta este prezentat fie ca prim ministru fie ca Ponta – PSD iar Antonescu are asociat titlul de copresedinte USL. Rar am auzit sa-i fie asociat numele cu PNL in ultima vreme. Si ti-am zis, din ce am mai vorbit cu diversi, am observat ca functioneaza programarea neurolingvistica: Ponta rulez si antonescu e al doilea intr-o structura in care nu prea se mai vede decit PSD-ul.

  1. @Stefan Asta este doar o impresie. Este absolut logic ca Ponta sa aiba prim planul in acest moment. El a ajuns deja in functia publica maxima. Este prim ministru, trebuie sa iasa mult in fata si sa vorbeasca. Dar mai mult decat vorbe, avem nevoie de fapte. In acelasi timp, Crin, crezi sau nu:) duce greul campaniei, merge foarte mult in teritoriu la lansari, sta de vorba cu oamenii.

 5. @Stefan
  1. Referendumul a fost organizat cu incalcarea recomandarilor comisiei Venetia.
  2. Participarea la referendum a fost de 50.95% si – avind in vedere procentele ‘zdrobitoare’ clamate de basisti – asta inseamna ca 44.83% din electorat ar fi dorit 300 de parlamentari.
  3. pedeleprele au avut timp peste DOI ANI sa limiteze numarul de parlamentari. Si acum zace in Parlament proiectul de lege propus de PNL.
  4. Minariile imbecilului de la Cotroceni (fortarea unui referendum, gargara LUI despre votul uninominal si taraganarea transpunerii in practica a legislatiei electorale simultan cu impunerea alegerii primarilor intr-un singur tur) se intorc impotriva lui si a ciracilor sai.
  Doare ?
  Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face !
  Si inca:
  Toata paserea pre limba ei piere.
  Sa piara bine !

 6. Sa speram ca tipul asta de vot este doar o etapa in revenirea la votul pe liste. Cat despre pp al lui dd sa ne mai uitam si la franta, grecia etc; Din pacate astea sunt vremurile si vorba cronicarului:
  Suntem sub vremi.

 7. @ancaf eu asa zic..ca va fi ceva temporar..se vrea doar sa fie o lovitura data PDL..si sper sa reuseasca

 8. @Ionut

  gresesti “fundamental” daca imi pot permite sa-ti spun. “Becali, Dan Diaconescu şi a altor păcălici de genul acesta” vor intra in parlament pt ca au banii necesari sa “cumpere voturi”, cu mici, cu bere, cu alea alea. Pdl nu va dispare pe motiv de lege a uninominalului pur si dur pt ca si-au umplut deja buzunarele si isi pot permite sa cumpere voturi “ieftine”.
  Vorbim la “toamna” dupa alegeri. Parca vad ca o sa fii nevoit sa-mi dai dreptate. :smirk: . Sa nu te dai atunci “lovit” :sick:

 9. @Ionut sper – si o spun foarte serios – sa ai dreptate iar eu sa ma insel. Ti-am spus doar ce am observat imprejurul meu.

  @Arogantu’ cind vorbesti despre procente, nu uita ca actuala lege va permite fix acelasi lucru, adica intrarea unora in parlament cu doar 25% din voturi, de exemplu. Ma refer la 25% din prezenta la vot, care ma tem ca va fi mica. Sa spunem 50%, desi cred ca va tinde spre 40% sau mai putin. Vom vedea. 25% din 50% vor trimite pe cineva in parlament, ceilalti nedorindu-l acolo in mod evident, altfel il votau. Matematic vorbind, asta inseamna o sustinere de 12,5%. Practic, in momentul de fata s-au creat premisele primului parlament care oficial nu are sustinere publica, de vreme ce preferatul tau are 12,5% iar restul de 87,5% NU IL VOR acolo. Mai bine zis va fi primul parlament plin cu indivizi pe care majoritatea NU II VREA.

  E logica ta, am aplicat-o doar in sensul asta, ca e greu se pare sa privesti o situatie in ambele sensuri.

  Doare? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *