Despre inițiativa lui Dragnea privitoare la sancționarea defăimării pe rețelele de socializare au curs și cred că vor curge râuri întregi de cerneală virtuală și nu numai. Rapiditatea cu care acest proiect a trecut prin toate stadiile de avizare arată că Parlamentul României poate lucra și altfel, nu numai la frâna de mână sau marșarier.
Haideți să acceptăm de la bun început și fără pic de tăgadă că o astfel de propunere este, și folosim un termen care să nu fie defăimător, incredibil de stupidă, de prost gândită, cu efect devastator pentru inițiator. Dar în același timp, haideți să ne folosim un pic de ea și să discutăm și despre cum arată onlineul românesc și ce putem face ca el să fie un spațiu de comunicare decent.
Particularitățile rețelelor sociale
Conform ultimelor date statistice, peste 8 milioane de români au cont de Facebook, câteva zeci de mii sunt pe Twitter și avem și câteva mii de bloguri unde regăsim măcar o postare pe zi. Cum arată oamenii din spatele cestor rețele sociale?
Facebook:
- vorbim de o rețea pestriță, rețea pe care au conturi toate categoriile sociale ale acestui neam. Pe Facebook vei avea și intelectuali, și țărani,și oameni educați, și needucați. Și profesioniști care se folosesc de ea doar pentru a-și derula anumite campanii, și oameni care intră acolo doar din simpla plăcere de a hărțui, de a înjura, de a jigni.
Twitter:
– aici regăsim mai ales, dacă îmi este folosită exprimarea, o elită a oamenilor cu interes în social media. Datorita constrângerilor de genul limită de caractere (140 de cuvinte permise), datorita faptului că aici strângi mult mai greu prieteni și interacțiuni, rețeaua aceasta este folosită mai ales de intelectuali, de oameni cu un anumit nivel de cultură, de profesioniști mai ales. Aici te vei lovi și de ironie, de atacuri subtile, de anumite grupuri de oameni, deja construite de ceva vreme, care oricând pot genera o activitate suficient de puternică și suculentă încât să te transforme în personajul zilei.
Bloguri:
– blogurile reprezintă poate cel mai ușor instrument de monitorizat și de identificat în momentul în care vorbim de atacuri la persoană, de defăimare. Cele pe domenii proprii sunt deja înregistrate la ROTLD, celelalte pot fi foarte ușor identificate după alte metode. În România vorbim mai ales de bloguri generaliste, unde oamenii abordează orice temă. Blogurile nișate, mai ales pe politică, sunt foarte puține.
Toate aceste rețele sociale au început să fie privite cu interes, și apoi să fie recunoscute ca fiind cu adevărat o forță, odată cu 2012. Protestele împotriva lui Băsescu, apoi subiectul Roșia Montana, culminând cu alegerile din 2014. De fiecare dată, în aceste rețele sociale, pe lângă cei care urmăreau doar propagarea unor mesaje, apăreau și jignitorii de profesie, cei care aruncă cu lături, cei care amenințau, șamd. Aceștia au fost identificați sub o singură umbrelă, aceea a postacilor, a celor care primesc mesaje de comunicare de la partide și apoi le diseminează peste tot unde pot.
Iar acesta este doar un exemplu. Orice om care lucrează în social media va putea să îți povestească despre cât de greu este să ții sub control un atac concentrat de mizerii, de cum stai ore în șir să ștergi sute, mii de comentarii unde nu se regăsesc decât organe și diverse activități sexuale.
Sau cât de ușor se transmit în online manipulările ordinare, realizate de oameni care știu că nu există o reglementare clară a acestui mediu și își pot permite orice. Au existat cazuri, și aici nu vorbim de persoane publice, ci de oameni care au clacat și și-au luat viața după ce au devenit ținta acestor bullies virtuali.
Reglementăm onlineul?
Și atunci se naște întrebarea, putem oare să găsim o formă de reglementare a onlineului? Una eficientă, care să nu poate naște controverse de genul celei privitoare la cenzură sau restrângerea unor libertăți, dar care și să ofere un oarecare echilibru și filtru între ce ar trebui și ce nu ar trebui să fie postat, acceptat?
Discuția e lungă și plină de scărpinături strâmbe. Facebook, de multe ori, consideră ofensatoare și șterge de pe Facebook poze cu nuditate, poze artistice, nu neapărat pornografice, dar nu are nicio problemă cu distribuirea de clipuri cu decapitări, sau, cum s-a întâmplat la momentul Colectiv, de poze cu morții din club.
Dacă vrem să avem de-a face cu un spațiu virtual care să ne ofere posibilitatea de a primi informații, de a face schimb de idei, de pasiuni, de gânduri, într-un fel sau altul trebuie să gândim și această problemă. Și, de ce nu, să o reglementăm. Dar nu, nu cu inițiative de la Dragnea sau Poptamaș.
Articol postat pe PoliticScan.ro
Inca o lege stupida de data asta” made in psd”.Pe vremuri stilul in care scriam si vorbeam era stabilit de cabinetul doi cc al PCR.Nu aveai voie sa foloseste anumite cuvinte si expresii.In final PCR a adoptat o asa zisa limba de lemn.Este trist ca in 89 au murit oameni nevinovati pentru a face ca astfel de legi sa nu mai existe.Partidul vrea in continuare sa controleze ce consumam ,ce vorbim cu cine vorbim .Sistemul a ramas se pare acelesi ,s-au schimbat doar oamenii de la butoane .Stau si ma intreb ce minte luminata gandeste asemenea legi otravite.Liberali si psdisti se intrec care mai de care in eleborarea unor legi facute in dispret total pentru populatia acestei tari.Vor sa mergem pe sarma .As incheia cu urmatoarea expresie :”din greseala in greseala pana la victoria finala”.cred ca va dati seama ce fel de victorie si asupra cui.
@marian Nu faptul ca-n ” ’89 au murit oameni nevinovati pentru ca astfel de legi sa nu mai existe ” este trist ci , faptul ca , oameni care in 1989 aveau zece , cinsprezece ani azi , propun astfel de legi . Asta este cu adevarat trist , este o dovada { daca mai era necesar asa ceva } a faptului ca , pe politicienii nostrii nu-i intereseaza nimic din lucrurile pentru care s-a murit in tara asta . Pana si faptul ca Visinescu a fost condamnat abia acum…pana si aceasta-i o dovada . Faptul ca pentru Basescu inca nu se gaseste nimic pentru ai fi platita ” prestatia ” sa d e Presedinte al Romaniei …pana si acesta face parte tot dintre acele dovezi iar cele spuse de dumneata se adeveresc : ” sistemul a ramas se pare acelasi , s-au schimbat doar oamenii de la butoane “.
Iancule…o analiza foarte interesanta si-o concluzie , cel putin la fel de interesanta . Intrebare : oare de ce alde Dragnea nu s-a gandit la figura cu ” reglementarea ” online-ului in 2012 { sti tu cand } sau macar inainte de …2014 luna Noiembrie ? Daca ai dadea prin cap minunea asta atunci , azi Ponta ar fi fost chirias la Cotroceni iar el , Liviu Dragnea , ar fi fost ” chirias ” la Victoria ca…toata lumea stie cat isi doreste aceasta locatie mustaciosul asta ! Si , alta intrebare pentru matalutza si cine-o mai sti sa dea un raspuns cat de cat acceptabil : in afara de China , Iran , Libia si altele cateva tari , mai exista vreo tara ce s e pretinde democratica si indrazneste sa gandeasca macar la o asemenea masura ? Madamme Firea …vad c-a iesit sa dreaga busuiocul insa , mai rau a imputit treburile …iar asta , lingatoarea asta de cururi de sefi , se asteapta s a fie votata la PGMB ?? Apropo de lingatoare de cururi…am auzit { umbla vorba prin targ nu de alta } ca…insusi madamme Gorghiu doreste sa se retraga din politica si , ” sa se dedice familiei ” . Din ceea ce sti tu , din interiorul serpariei de la voi…este adevarat ce se zvoneste ? 8)
De fapt Iancule , asa cum bine sti inclusiv matalutza…acesta petarda numita pompos lege , a fost plasata special pentru a se vedea cum se aleg apele . Daca se pastra tacerea din partea presei { deoarece aceasta a fost vizata in primul rand } sau din partea internautilor…treceau legea pe sub mana si gata socoteala : nimeni nu-i mai putea catgorisi pe politicienii romani { nimeni din Romania evident } drept ecscroci , hoti , incompetenti politic sau traficanti d e influenta .Inclusiv despre ” liberalii ” vostri Iancule nu si-ar mai fi permis nimeni sa spuna ceva caci…” frica pazeste pepenii ” iar dl. Dragnea si chiar si Alina Gorghiu { mai ales Dragnea dar..si la Tecuci cresc pepeni 8) } stiu foarte bine chestia asta desii…Alinutza se dezvinovateste spunand ca , ” ei liberalii au parasit sala la vremea votului . Oare si la votul unde-si vor vota salariile alea babane , sa nu mai vorbim despre pensile lor …tot la fel vor face ? Ma cam indoiesc de asta !