La Mulți Ani, România ! Dar, totuși..

Da, azi este ziua noastră națională. Ziua tuturor românilor, ziua în care încercăm, pe cât posibil, să ne spunem cât suntem de frumoși, de patrioți, de cea mai cea nație din lumea asta.

Da, sunt mândru că sunt român ! M-am născut pe acest pământ și nici nu am ales să plec nicăieri, ci am luptat și voi lupta să fac lucrurile să meargă bine aici. Dar, deși e zi de sărbătoare, sunt câteva lucruri pe care, dacă le-am schimba un pic, am reuși să nu mai facem din ziua de 1 decembrie un fel de festivism fals, un fel de orgasm mimat al sentimentului de patriotism.

Am putea începe cu a ne cunoaște istoria. Cu a încerca care a fost cu adevărat rolul nostru în acest spațiu geografic. Să nu mai punem botul la toate filmulețele de pe Facebook care spun că noi sunt leagănul civilizației moderne, că dacă nu eram noi, nu era nimic. Uitați-vă la cât de în urmă și întrebați-vă cum ar fi fost asta posibil !

steagul-Romaniei

Am putea continua prin a ne respecta țara mai mult. 364 de zile pe an o luăm la mișto, ne râdem de ea, validăm niște valori care ne fac de râs în lume, scuipăm pe drapelul ei, ne e rușine să recunoaștem pe unde mergem că suntem români. Iar pe 1 decembrie ne umflăm în pene că suntem neam cu Horia, Cloșca și Crișan.

Și am putea încheia transformând fiecare zi într-o luptă de a face din România acea țară cu care să ne mândrim atunci când vine 1 decembrie. Să o păstrăm curată, demnă, să o transformăm dintr-o țară de asistați sociali într-o țară n care cu mic cu mare punem mâna și muncim. Că de dat, ne-a dat Dumnezeu tot ceea ce ne puteam dori.

Și abia atunci, vom învăța cu adevărat ce este patriotismul, ce înseamnă să iubești pământul pe care îl muncești. Și abia atunci, când vine 1 decembrie, vei sta mândru și falnic în fața tuturor, conștient că țara ta merită respectată, iubită și cunoscută !

La Mulți Ani, bătrâna mea Românie !

Leave a Reply

Your email address will not be published.