Karat, cel mai bun acoperiș al casei tale

Pentru cei care mă cunosc nu mai este o noutate faptul că eu, dacă aş putea, m-aş muta definitiv la munte, într-un loc cât mai izolat de civilizaţia asta infectă, unde să pot să trăiesc aşa cum mi-am dorit dintotdeauna, în natură, sănătos şi fără stres. Când eram mic m-am bucurat de fiecare gură de aer curat şi de tot ceea ce îţi poate oferi o viaţă la ţară şi nu puţine sunt momentele în care mi-e dor de leagănul din curte, de viţa de vie care îmi ţinea umbră şi apoi mă delecta cu strugurii ei dulci sau de momentul când mă apucam să ud grădina.

image

 

Cum, momentan, acest deziderat mai are de aşteptat, profit de fiecare ocazie pe care o am şi dau o fugă la mine acasă, sau în orice loc muntos şi încerc să îmi încarc bateriile pentru perioada de luptă cu jungla bucureşteană. Ca să înţelegeţi la ce mă refer, vă invit să vă uitaţi, în fiecare luni pe Discovery, unde este un reality show de senzaţie, “Alaska – the final frontier”. Practic, aşa aş vrea şi eu să trăiesc, ca cei din show. Testându-mi limitele în cele mai frumoase și izolate locuri din lume.

Sau, dacă nu aşa, măcar să am o cabană a mea, construită într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, să am şi munte, şi păşune, şi apă şi soare, să pot să evadez oricând vreau eu şi să mă refugiez acolo, în colţul meu de rai. Să dau valoare expresiei de a avea un acoperiș deasupra capului. Și pentru că tot vorbim de acoperiș, cel mai bine ar fi ca acesta să fie de la cei mai buni. Eventual doar cu net, căci se pare că nu prea mai pot scăpa de drogul acesta al interacțiunii cu voi.

Cât despre cheltuielile presupuse pentru a avea acest vis împlinit, trebuie să recunosc că sunt mai mici decât mă aşteptam. Şi asta pentru că acum există posibilitatea de a avea case ecologice, preţul unei case din lemn, variind între 100 euro pe metru pătrat (la roşu) sau 250 de euro pe metru pătrat la cheie. Practic, cu chiria pe 1 an de zile poţi avea propriul tău colţ de rai. Eu zic că se merită o astfel de investiţie.

Ceea ce cred eu că ar trebui să conteze foarte mult la o astfel de casă nu ține de mobilier, de ce piei de urs pui în ea sau cum o faci numai din brad sau cine știe ce lemn scump. Diferența o va face pardoseala pe care ai ales să o ai, ce materiale pentru pardoseli ai folosit. Iar la o căsuță din munți e foarte important să îți ofere tot confortul necesar, toată căldura pe care ți-o vei dori în zilele friguroase de iarnă. Am ajuns și noi, după foarte mulți ani, să aerisim aspectul locuințelor noastre, încărcate de covoare și carpete, lăsând cât mai mult din pardoseală sau din parchet la vedere și, de ce nu, la simțit.

E mai bine, cred că sunteți de acord cu mine, și pentru ”feng shuiul” nostru personal. Dar, mai ales pentru copilașii noștri, care, așa cum spunea o reclamă din trecut, nu vor bate niciodată un covor, căci îl doare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *