Jocurile monarhiste marca Băsescu

Revenit în forţă în spaţiul public odată cu pontaca coabitate, Băsescu se află în această perioadă la vârful atacurilor sale.

Regionalizarea, revizuirea Constituţiei, alegerile europarlamentare sunt tot atâtea motive pentru care Băsescu nu va sta deloc liniştit. Iar în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei, asaltul său este unul extrem de puternic.

Bagatelizarea comisiei de revizuire, re-lansarea tezei unui nou referendum pentru un parlament unicameral sau atacurile sub centură la adresa preşedintelui comisiei, Crin Antonescu, au arătat clar că pentru Băsescu, coabitarea se opreşte la acest subiect.

Asta în timp ce Ponta pisiceşte tace.

Interesant este faptul că acelaşi Băsescu care acum mai bine de 1 an de zile îl făcea trădător pe Regele Mihai, care s-a încuscrit cu Lambrino şi care a atacat de fiecare dată Casa Regală, acum simte interesul crescut pentru acest subiect şi lansează, pare-se, tema monarhică a revizuirii Constituţiei.

basescuregelemihai

Avem 2 momente importante:

– Băsescu, prezent la o emisiune TV spune: “Ar trebui ca românilor să li se ofere ocazia ca, o dată pentru totdeauna, să se exprime în ceea ce priveşte Monarhia”

– Toader Paleologu iese cu o idee care întăreşte zvonul loviturii pe care o pregăteşte Băsescu: “Dacă vrea participare de peste 30% la referendum, preşedintele va trebui să îşi urmeze primul impuls, acela de a introduce chestiunea monarhiei printre întrebări”.

Vom asista oare la un joc ce se poate dovedi sinucigaş pentru toţi cei care l-ar lansa? Au oare politicienii din ziua de azi să întrebe poporul dacă doreşte revenirea la Monarhie?

Va da Băsescu ultima şi cea mai mare lovitură politică a sa, reuşind sau măcar sperând să i se împlinească visul de a bloca accesul lui Crin Antonescu la preşedinţie, chiar şi printr-un pact cu cel care îi era până mai de curând marele duşman?

Urmează vremuri interesante..

6 thoughts on “Jocurile monarhiste marca Băsescu”

 1. Imi doresc un referendum dedicat pentru monarhie, cu mentiunea ca, cel putin 30 ani, monarhistii se vor plange doar in interiorul apartamentului precum ca de fapt asta vrea poporul romana dar nu stie inca. Imi amintiti de pdlisti care ziceau ca se rupe usl inainte de alegeri si de fapt lumea e desteapta si nu o sa-i voteze.

  Joc sinucigas intrebarea cu monarhia? Haida de… E udrea libera si ti-ai tras gandisre de pedelist ca poate se uita la tine? Te inteleg… le are naturale si nu are barba prea-super-mega fericitului :D

 2. Intii citeva consideratiuni:
  Basescu este cea mai mare javra imaginabila pe pamintul asta.
  Ascunde naibii poza aia, Ionut, ca ma omoara sa’l vad pe rege linga un asemenea gunoi, mai ales in conditiile a ceea ce si’a permis javra sa spuna despre rege numai cativa ani dupa ce s’a tras in cadru linga Majestatea Sa.
  Apoi cateva fapte:
  Basescu si Iliescu au rostogolit la distanta de saptamini aceeasi afirmatie mincinoasa si destul de jegoasa cum ca “monarhistii nu mai sunt 5% ca in 90”, pornind de la premiza ca curentul monarhist a aparut de abia in 1990 si negind implicit exitenta de fapt continua a acestei preferinte romanesti inca de la lovitura de stat din 1947. Chiar si in Duminica Orbului, partidele istorice PNL, PNTCD si PSD (PSDR) au obtinut un pic peste 10%. Daca punem linga asta si pe cei din liota votantilor FSN care erau totusi regalisti dar pe care i’a ametit revolutia (daca am avut eu cazuri in familie, sunt sigur ca au mai fost si altii), avem deja un procent semnificativ mai mare decat 5.
  In aceeasi cheie manipulativa, desi nu s’a facut vreodata un sondaj calibrat, daca Basescu mizeaza pe 15-18% monarhisti, probabil ca suntem undeva mai aproape de 30%.
  Din acesti 30%, daca se va pune vreodata problema unui referendum pentru revenirea la monarhie, 100% vor veni la vot (30% per total) ceea ce, in clipa de fata, ca intentie de vot nu poate fi egalat decat de un singur partid (PSD) si nici macar acela cu siguranta. Este un bazin electoral extrem de variat, de la ametitii lui Chiliman, la papionarii lui Patapievici, la taranistii de traditie (Coposu, Diaconescu, Sirbu, Ciorbea), la “taranistii” nou vopsiti ai lui Pavelescu, la liberali, la cei neutri de politica.
  Doua lucruri se desprind de aici. Primul, daca Basescu reuseste sa’si altoiasca macar 5% de aici la cele 10-12% de basisti dispusi sa’l urmeze oriunde, la inca vreo 5% de ex PPDD-isti pe care’i mai prosteste el cu ceva, deja are un procentaj care rivalizeaza cu PNL-ul si devine o forta relevanta pentru peisajul politic din Romania.
  Al doilea, in conditiile in care se coboara pragul de reprezentativitate al referendumului la 30%, cel putin 31% din republicani vor trebui sa vina la vot sa respinga monarhia, ori cei mai multi republicani de azi sunt asa prin forta inertiei, nu sunt militanti. Mai mult, cineva va trebui sa’i mobilizeze sa vina la vot, iar acel partid se va fi lins pe vecie de orice suport sau acces la 30% din electoratul Romaniei, un calcul destul de greu de realizat. In aceste conditii, un referendum de revenit la monarhie are toate sansele sa treaca, iar cel care il propune/sustine se va bucura de credit, pe vecie, din partea bazinului asta electoral.
  Ca un bonus, sper, inca, din tot sufletul, ca asta sa fie planul lui Antonescu, dar daca cumva se incheie revizuirea constitutiei fara ca forma de guvernamint sa fie scoasa din articolul 152, vai si amar despre orice planuri de viitor in acest sens.

 3. Una peste alta uslasii si-au dat cu tesla-n cap. Modificarea cvorumului pt referendum a fost cea mai buna decizie in perspectiva viitorului referndum privind Constitutia asta daca cumva Curtea constituionala nu o s aintervina mai devreme sa-i puna pe linia dreapta a rezultatelor anterioare si sa OBLIGE acea comisie sa discute doar varianta unicameral si <300.

  In ceea ce-l priveste pe Regele Mihai, da este un tradator sau cel putin are o atitudine alunecoasa. A uitat cam repede cu Ilici l-a tinut pe aeroport in 1990 si cum l-a trimis acasa mai repede in toamna lui 90. Probabil ca erai mult prea mic sa-ti aduci aminte de aceste aspecte.
  In plus ar trebui sa recunosti ca istoric vorbind, PNL-ul (vechi) sustinea monarhia acum fiind o conjunctura republicana pt ca kakaru e pe val si nu mai e mult si vine vara ca sa doarma mai bine.

 4. Ionut, nici sa vrea nu are cum sa faca asta, pentru ca articolul 152, pe care Antonescu l-a lasat neatins, nu permite referendum pentru forma de guvernamant. Deci despre ce vorbim?

 5. Pai ar fi foarte multe de discutat pe tema asta, dar sa vedem care e prima consecinta. Ca Pavelescu a renuntat la alianta DA, cea care il sustinea pe MRU la presedintie. Nu are cum sa spuna ca il sustine si pe MRU, sa stranga si semnaturi pentru Monarhie. Poate ca Basescu a vrut sa il atace doar pe Crin (si nu ma indoiesc ca are si acceptul coabitator al lui Ponta pentru asta), insa l-a lovit si pe MRU, victima colaterala neimportanta. Iar Pavelescu a marsat. Povestea nu are legatura cu Monarhia, ci cu jocurile lor de putere. Insa monarhistii pot profita chiar si din asta daca sunt inteligenti. Pentru ca nu va fi in viitorul apropiat un referendum pentru forma de guvernamant, dar orice discutie despre posibilitatea de a ne schimba forma de guvernamant si a vorbi depre Monarhie, in favoarea ei, ne ajuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *