Grija pentru apă, o prioritate a lumii

Schimbările climatice din ce în ce mai puternice, care au dus la o nouă realitate a tot ceea ce înseamnă viața noastră pe Pământ, au adus și mai acut în atenția tuturor o problemă gravă, foarte gravă, căreia trebuie să îi găsim în cel mai scurt timp o rezolvare, altfel, viața noastră va fi pusă într-un real pericol.

Să luăm un caz de studiu cât se poate de recent: zone mari din SUA, mai ales partea Californiei, se confruntă cu o secetă severă, cu lipsa precipitațiilor chiar și pentru 2-3 luni de zile. Incendiile de vegetație sunt deja o obișnuință, însă mult mai gravă a devenit problema apei potabile și a asigurării ei pentru toți locuitorii. S-a ajuns astfel la situații ce păreau de domeniul fantasticului, cum ar fi raționalizarea apei sau chiar la amendarea celor care risipesc sau fac excese.

Ce se înțelege prin excese? Păi de exemplu, adio schimbatul apei din piscina de 2 – 3 ori pe zi. Adio udatul gazonului din fața casei. Imaginile acestea sunt extrem de dezolante și arată faptul că ne îndreptăm, la nivel global, către o mare problemă.

Nici România nu face notă discordantă, anul acesta încadrându-se în mod cert într-un an cu un nivel scăzut al precipitațiilor, în toate cele 6 luni. Seceta în agricultură face deja ravagii în Moldova și Bărăgan, unde cantitățile de precipitații căzute de exemplu în luna mai au fost printre cele mai mici din ultimii ani. 5-6 litri într-o lună întreagă, când media lunii ar fi de 60 – 70 l/mp.

image

Iar lipsa precipitațiilor și seceta afectează și necesarul de apă potabilă, ajungându-se și la extreme precum secarea fântânilor. Atunci realizezi cât de importantă se pot dovedi niște pompe de apă de calitate, care să îți poată asigura necesarul chiar și de la adâncimi mai mari decât cele obișnuite. Și atunci dai o căutare pe net după pompe submersibile pentru hidrofor doar aici, ajungând astfel la cei de la shop-einstal.ro, un partener de nădejde în domeniu.

Autoritățile competente în domeniu atrag de mai multă vreme atenția în ceea ce privește viitorul, în ceea ce privește perioadele tot mai dese și mai puternice de lipsă a precipitațiilor și de secete și de nevoia unor programe și proiecte de acumulare a apelor, de gospodărire a lor eficientă, astfel încât populația să nu ajungă să sufere.

Să sperăm că măcar în acest aspect nu ne vom comporta iresponsabil și să ne trezim că nu am făcut nimic și că e prea târziu.

One thought on “Grija pentru apă, o prioritate a lumii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *