Ce efecte produce greva de exces de zel de la metrou. Călătorii se bulucesc în speranța să încapă în următorul tren, zeci de mecanici se dau bolnavi, iar multe trenuri stau pe loc!

greva de exces de zel

Dimineața de 11 februarie a fost îngrozitoare pentru cei care au călătorit cu metroul. Deși inițial angajații Metrorex amenințaseră că vor intra în grevă de exces de zel luni, pe 10 ianuarie, au amânat protestul pentru ziua de marți. Astfel, în dimineața de 11 februarie a fost măcel la metrou, mai ales în stațiile în care călătorii schimbă magistrala.

Imaginile cu oamenii care se împingeau în speranța de a reuși să se urce în următorul tren la Unirii au circulat intens pe Facebook.

3 trenuri de pe Magistrala M2 nu au ieșit pe traseu

Potrivit comunicatului oficial al Metrorex, 3 dintre cele 18 trenuri de pe Magistrala M2 (Pipera – Tudor Arghezi) au fost anulate în timpul dimineții. Surse din sindicat spun că ar fi vorba despe 5 trenuri care nu au circulat. Astfel, timpii de așteptare la peron aproape că s-au dublat față de programul aprobat de Metrorex. Compania care administrează metroul bucureștean spune însă că nu e vorba despre niciun protest, ci că foarte mulți angajați s-au îmbolnăvit și nu pot veni la muncă.

„Metrorex informează publicul călător că circulația trenurilor pe Magistrala 2 se menține la un interval de 6–7-minute în orele cu vârf de trafic, față de intervalul de 4 minute prevăzut în programul de circulație aprobat. Cauza acestei situații o reprezintă continuarea absentării din motive medicale a unui număr semnificativ de mecanici de tren autorizați să opereze pe această magistrală. În acest context, 3 trenuri din cele 18 care operează în mod uzual pe această magistrală rămân anulate.

Prezentăm scuze publicului călător pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere, se arată în comunicatul de presă emis de Metrorex.

Întârzierile la metrou au început miercurea trecută

Săptămâna trecută, angajații de la metroul bucureștean au intrat în grevă japoneză și au amenințat că vor declanșa greva de exces de zel. Deși greva japoneză nu ar fi trebuit să afecteze mersul trenurilor și intervalele de timp în care acestea ajung la peron, miercurea trecută au apărut primele întârzieri. Mai mulți mecanici au intrat simultan în concediu medical. Liderul Sindicatului Liber din Metrou, Marian Artimon, explica atunci cum a fost posibil ca mai mulți angajați să se îmbolnăvească în același timp.

„Noi avem obligația, pentru salariații din metrou, cum spune Contractul Colectiv de Muncă, art. 33, să asigurăm alimentație de protecție și alimentație de întărire a organismului, că altfel ajungem la concedii medicale, ne omoară orice gripă de tip A, ne bagă oamenii în medical. Au gemut spitalele. „Domn’le, au luat patru mecanici de la metrou concediu medical și trebuie să-i urmărim acasă, să vedem dacă sunt acasă, trebuie să facem liste, să-i punem pe lista neagră!”. Că dacă ne dă voie Guvernul să mai dăm afară, să-i punem pe ăștia primii că au avut ghinionul să se îmbolnăvească, a spus Artimon, legat de faptul că angajații nu mai primesc bonuri de masă, în urma supranumitei Ordonanțe Trenuleț.

Cu alte cuvinte, totul a pornit după ce a fost dată această lege care le anulează beneficiile lucrătorilor din subteran și nu numai. Angajările sunt blocate, în ciuda faptului că liderii de sindicat spun că există un deficit de aproximativ 900 de persoane la Metrorex. De asemenea, nu se mai fac promovări, angajații nu își mai primesc bonurile de masă și nici cei 1.050 lei promiși în plus la salariu, în noiembrie 2024.

Ce presupune greva de exces de zel

Pentru că angajații nu pot risca să intre într-o grevă generală care ar putea fi înăbușită pe cale legală, au apelat la așa-numita grevă de exces de zel. Asta înseamnă că fiecare muncitor va respecta cu sfințenie ce scrie în fișa postului, adică nu va mișca un deget să facă ceva în plus, chiar dacă are posibilitatea sau știe cum să rezolve o anumită situație. Asta înseamnă că trenurile vor rămâne pe loc, până ce va apărea persoana încadrată, conform contratcului, pe acea funcție exactă, cu acele atribuții exacte. „Nu mă mai duc singur. Sunt montator, eu nu am ce să caut la macazul SCB. Noi trimitem, că nu avem cu cine să facem tură, trimitem montatorul. Am încălcat Instrucția. Ce bine a fost, că s-a descurcat! Dacă nu se descurca, venea procurorul: „ce-ați căutat acolo, cine te-a trimis?”, a exemplificat Artimon.

Acesta amenință că va depune și o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă, pentru că lipsa de personal se acutizează, iar oamenii nu mai fac față volumului de muncă. Potrivit declarațiilor sindicalistului, metroul bucureștean ar fi funcționat anul trecut fără 700 de persoane de care ar fi fost nevoie. Anul acesta, din cauza pensionării și a demisiilor unor muncitori, s-ar fi ajuns la 900 de posturi vacante.  „Dacă nu am două persoane cu care să fac lucrarea, cum spune la Instrucțiune, nu fac lucrarea. Nu am responsabilitățile cu trenul efectuate, nu ies cu trenul, chiar dacă mă roagă orice șef, spune șeful Sindicatului Liber din Metrou.

Pe lângă lipsa de personal și nerespectarea Constractului Colectiv de Muncă semnat la finalul anului trecut, sindicaliștii acuză conducerea Metrorex că nu asigură apă pentru muncitorii din subteran. Potrivit lui Marian Artimon, contractul pentru asigurarea apei pentru angajați a fost încheiat doar pe cinci luni anul trecut.

Liderii de sindicat au mers azi la negocieri cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Ministerului de Finanțe. Potrivit primelor informații, Guvernul este dispus să facă o excepție de la Ordonanța Trenuleț și să ofere cei 1.050 lei, mărirea de salariu promisă fiecărui angajat, la negocierile de anul trecut. Marian Artimon amenință că dacă guvernanții și administrația Metrorex nu se vor ține de cuvânt, se poate ajunge până la o grevă generală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *