Biserica Ortodoxă înseamnă pentru români tradiţie, speranţa, încredere şi linişte sufletească. Exact aceleaşi lucruri sunt transmise şi de către sfintele veşminte clerice. Ele fac trimitere către Împărăţia Domnului şi puritatea de acolo. Acestea prezintă o tradiţie bogată şi reflectă ierarhia bisericească. Ele pot fi de diferite culori şi fiecare articol are o anumită însemnătate.
Veşmintele bisericeşti folosite depind în primul rând de moment
Slujitorii bisericii folosesc diferite veşminte în funcţie de moment. Spre exemplu, ele pot fi dedicate momentelor neliturgice, momentelor liturgice sau pot fi veşminte monastice. Fiecare dintre acestea prezintă anumite aspecte, că formă, culoare sau semnificaţie.
• Veşminte neliturgice: sutană, rasă, crucea pectorală, scufia şi potcapul;
• Veşminte liturgice – acestea se diferenţiază în funcţie de ierarhie, astfel că, pentru
diaconi există stiharul, orarul şi mânecuţele; pentru preoţi avem: stiharul, mânecuţele, epitrahul sau patrafirul, brâul, felonul, bedernita, epigonatul şi crucea pectorală; iar pentru episcopi sunt: stiharul, mânecuţele, epitrahul, brâul, sacosul, epigonatul, mitra, panaghia, omoforul, mantia, crucea pectorală şi un accesoriu reprezentat de o carja sau un „vultur”;
• Veşminte monastice: anteriul, brâul, pieptarul, rasă, scufia, camilafcă, respectiv un val alb purtat de către episcopi;
Fiecare dintre ele are o anumită însemnătate duhovnicească
Pentru a înţelege cât mai bine ceea ce simbolizează diferitele veşminte bisericeşti, vom face o scurtă prezentare a celor de baza. Ele reprezintă mai mult decât o simplă frumuseţe vestimentară. În spatele lor există mereu o semnificaţie.
• Stiharul
Acest veşmînt sfinţit este unul care poate fi purtat de toate cele trei trepte ierarhice. El este lung, cu mâneci largi şi acoperă tot corpul de la gât în jos. El prezintă o culoare deschisă deoarece simbolizează îngerii care s-au înfăţişat la Mormântul Domnului.
• Orarul
Acesta este purtat doar de către diaconi. El este purtat peste stihar şi are formă unei fâşii lungi de stofă brodată cu ornamente. Termenul vine din latină „orare” ceea ce înseamnă a se ruga. Din acest motiv, ridicarea lui în sus de către diaconi, în timpul slujbelor, îndeamnă la rugăciune.
• Mânecuţele
Ele reprezintă, de asemenea, un veșmânt ce este purtat de către toate treptele clerice. Având un important rol practic, ele semnifică puterea lui Dumnezeu ce le oferă tărie celor care săvârșesc sfintele slujbe.
• Epitrahilul
Acesta este cel mai important veșmânt. Cu ajutorul lui se acordă binecuvântarea. El simbolizează darul Duhului Sfânt ce este împărtăşit către preot pentru a putea sluji slujba.
• Felonul
El este asemănător cu o pelerină. Felul în care sunt alese depinde de momentele religioase, de exemplu: în Postul Mare se foloseşte o culoare roşie, în Săptămâna Sfintelor Patimi ele vor fi de o culoare neagră, iar în Noaptea Învierii felonul va fi de o culoare albă.
Acestea sunt doar o parte dintre veşmintele bisericeşti. Este important de înţeles că ele fac parte dintr-o lungă tradiţie, a Bisericii Ortodoxe şi au o mare putere simbolică. Ele se pot regăsi sub diverse culori, modele sau ţesături. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea şi analiză diversitatea lor este site-ul www.vesmintebisericesti.ro.