Fotoliul din odaie…

Războaie peste tot în lume, controale de la ANAF în miezul afacerilor, comploturi sub acoperișul lui Suleiman Magnificul, loterii cu mii de bonuri câștigătoare și adrenalină printre promoțiile din supermarket. Cu o viață în două reprize pe repeat, de la 9 la 17 și de la 17 până la somn, românii își condimentează fiecare viața cum poate, de cele mai multe ori cu peripețiile și evenimentele altora și mai puțin cu ale lor. Ce pasiuni mai au românii și cum își fac viața mai interesantă? Televizor, internet, iarbă verde și pe alocuri sportul sunt o parte dintre activitățile care dau sare și piper orelor pe care ne-am obișnuit să le numim timp liber.

Cifrele ne spun ceea ce știm deja: suntem mai comozi decât prevede legea. Cu 80% dintre români preferând să-și petreacă timpul liber în casă, nu e de mirare că pasiunea pentru telenovele, știri și emisiuni sportive este una dintre cele mai des întâlnite modalități în care românii aleg să-și umple viața, în orele care nu înseamnă muncă, îndatoriri familiale sau somn. Printre înmormântări, “Românii au talent”, “Las Fierbinți” și „Sinteza Zilei”, de la tristețe și lacrimi, la zâmbete și provocări intelectuale nici nu mai e timp de altceva. Decât să stai într-un fotoliu cu masaj și să te relaxezi.

Dovadă concretă a civilizației și a faptului că ținem pasul cu modernitatea, Internetul este un prieten de nădejde și uneori suprasolicitat de români în timpul liber. Printre activitățile preferate desfășurate în mediul on-line se numără accesarea rețelelor de socializare, topul trei din punct de vedere al popularității incluzând în Facebook (lider necontestat), LinkedIn și Trilulilu, urmărirea de materiale video în special pe Youtube și participare la jocuri on-line. La care am putea adăuga și căutarea pe google de motive pentru care să alegi un fotoliu de masaj.

Printre activitățile care scot cu succes românii din casă, grătarul la iarbă verde și plimbările în parc sunt pe primele locuri. Cum prinde soarele putere, mii de concetățeni roiesc din spațiile strâmte ale apartamentelor, către colțurile verzi, neîncapătoare, care împânzesc orasele mai norocoase, sau se strecoară cu greu in orașele ale caror patroni încă nu înțeleg noțiunea de “plămâni verzi”. Mai mult decât aventură majoritatea românilor caută liniște și siguranță pe care o găsesc în confortul familiei, la un banc și o bere bună, în speranța de a mai câștiga ceva bani la o ruletă sau un blackjack sau în 45 de minute de aerobic care nu-ți dă timp să te mai gândești la probleme și griji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *