Falimentul sondajelor de opinie

Am intrat în ultima săptămână de campanie. Duminică, 25 mai, suntem chemați la vot să ne alegem reprezentanții pentru Parlamentul European. Bine, asta credem noi, ei, se pare, ne cheamă la vot doar ca să vadă cum stau în perspectiva alegerilor prezidențiale.

Am urmărit cu atenție emisiunea de aseară, realizată de Radu Tudor, alături de purtătorul de necuvinte, Mirel Palada și de proaspătul prieten al Patriarhului Daniel, Marius Pieleanu. care, ca într-un duet demn de Eurovision, au preamărit partidul stat și pe viitorul prezidențiabil, Victor Viorel Ponta.

Nu stau aici să discut despre falimentul institutelor de sondare a opiniei publice. Am trăit cu toții acest lucru la ultimele cicluri electorale, începând din 2004, când, la prezidențiale, i-au dat la egalitate pe Băsescu și Năstase, când, cu doar câteva minute după închiderea urnelor, la exit polluri, Năstase avea 53%.

Am văzut apoi ridicolul la nivelul său maxim cu ocazia prezidențialelor din 2009, când ne-am culcat cu Geoană dat câștigător și ne-am trezit cu Băsescu președinte pe bune. Ca să nu mai vorbesc de alegerile parlamentare din 2012, când, unele institute, nu dăm nume, CSOP, dădeau USL sub 50%, iar ăștia au câștigat alegerile cu 60%.

Anul ăsta, ca să nu avem vorbe, facem așa: pun aici estimările de ieri, iar duminică seară ne râdem de ei, ca să fie totul clar.

  sondaj_psd sondaj_pnl sondaj_pdl sondaj_pmp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *