Fă-ți din suflet iesle pentru Hristos!

”Din câte a făcut Dumnezeu în Cer și pe Pământ, nici o minune nu este mai mare ca aceasta, ca Dumnezeu să Se întrupeze și să Se facă Om, să Se pogoare din ceruri, din slava Sa cea nemărginită și să Se facă asemenea nouă, afară de păcat!”.

Cuvintele scrise mai sus îi aparțin Sfântului Vasile Cel Mare și ne vorbesc, în cel mai deschis mod, despre tot ceea ce înseamnă cu adevărat zilele de mare praznic pe care le sărbătorim acum. Cu cât lumea în care trăim se împopoțonează mai mult, cu cât ajungem să luminăm casele noastre cu becuri și leduri ce se pot vedea din spațiu, cu cât ajungem să pregătim cantități industriale de mâncare, cu atât lui Hristos îi este mai greu să găsească un loc unde să Se nască iar Steaua nu mai ajunge să se vadă și să strălucească, vestindu-ne că ne-a sosit Mântuitor și Răscumpărător.

Ca un semn, anul pe care ne pregătim să îl încheiem și Nașterea Domnului pe care o sărbătorim mâine au un element în comun: La Nașterea lui Hristos, prin voia lui Dumnezeu, Cezarul Romei a hotărât să se facă un recensământ, primul recensământ din istoria omenirii, astfel încât să fie însemnați toți cei care au fost părtași al momentului Nașterii Mântuitorului. Și noi, românii, am fost chemați anul acesta la un recensământ, un recensământ al credinței și credincioșilor. Ca și atunci, când Hristos nu și-a găsit locaș de naștere decât o iesle dintr-o peșteră, și acum, în inimile noastre, Hristos a găsit o ușă închisă.

Care este esența sfintei sărbători de azi? Nașterea Domnului este despre smerenie, despre bucurie, despre familie, despre darurile cele bune, nu neapărat cele materiale, dar mai ales cele sufletești. Crăciunul trebuie să facă din fiecare din noi o iesle în care Hristos să se sălășluiască, în care bunătatea, milostenia, smerenia și iertarea să fie darurile cele mai de preț. Dacă aș avea măcar preț de o secundă puterea de a face ceva în lume, aș alege ca în această noapte a Nașterii Domnului să sting toate luminile din lume, să strălucească doar stelele, v-aș goli mesele de mâncare și aș pune în loc doar o pâine aburindă iar în locul cadourilor care de care mai simandicoase v-aș obliga pe toți să vă dăruiți câte o îmbrățișare.

Dincolo de orice, vă doresc să aveți parte de un Crăciun binecuvântat alături de cei dragi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.