Eminescu despre România

Pentru că dincolo de geniul poetic, Eminescu a ştiut să citească atât de bine ADN-ul acestui popor.

Şi iată ce a scris:

“De când lumea nu s-a văzut ca un popor să stea politiceste sus si economiceste jos; amândouă ordinele de lucruri stau într-o legătură strânsă; civilizaţia economică e muma celei politice.

Dacă în timpul când ni se promitea domnia virtuţii, cineva ar fi prezis ceea ce are să se întâmple peste câţiva ani, desigur ar fi fost declarat proroc mincinos.

Să fi zis cineva că cei ce promiteau economii vor spori bugetul cheltuielilor cu 40%; că cei ce combat funcţionarismul vor spori numărul posturilor cu sutele; că cei ce sunt pentru independenţa alegătorilor vor face pe funcţionar să atârne atât de mult de autorităţile supreme încât aceste mii de oameni să voteze conform comandei din Bucuresti; că se vor da 17 milioane pe drumul de fier Cernavodă-Chiustenge (Constanţa n.r.), care nu face nici cinci, si că patru milioane din preţul de cumpărătură se va împărţi între membrii Adunărilor; că se va constata cum că o seamă de judecători si de administratori în România sunt tovarăsi de câstig ca bandiţii de codru. Daca cineva ar fi prezis toate acestea lumea ar fi râs de dânsul si totusi nu
numai acestea, ci multe altele s-au întâmplat si se întâmplă zilnic, fără ca opiniunea publică să se mai poată irita măcar.

Nu există alt izvor de avuţie decât munca, fie actuală, fie capitalizată, sau sustragerea, furtul. Când vedem milionari făcând avere fără muncă si fără capital nu mai e îndoială că ceea ce au ei a pierdut cineva.
Mita e-n stare să pătrunză orisiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele si averea unei generaţii. Oameni care au comis crime grave se plimbă pe strade, ocupă funcţiuni înalte, în loc de a-si petrece viaţa la puscărie.
Funcţiunile publice sunt, adesea, în mâinile unor oameni stricaţi, loviţi de sentinţe judecătoresti. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, gheseftarii de toată mâna, care, în schimbul foloaselor lor individuale, dau conducătorilor lor o supunere mai mult decât oarbă.
Justiţia, subordonată politicii, a devenit o ficţiune.
Spre exemplu: un om e implicat într-o mare afacere pe cât se poate de scandaloasă, care se denunţă. Acest om este menţinut în funcţie, dirijază însusi cercetările făcute contra sa; partidul ţine morţis a-l reabilita, alegându-l în Senat. Partidele, la noi, nu sunt partide de principii, ci de interese personale care calcă făgăduielile făcute naţiei în ajunul alegerilor si trec, totusi, drept reprezentanţi ai voinţei legale si sincere a ţării. Cauza acestei organizări stricte e interesul bănesc, nu comunitatea de idei, organizare egală cu aceea a partidei ilustre Mafia si Camorra, care miroase de departe a puscărie.”

eminescu

 

Text scris la 1870, însă atât de valabil şi în 2013.

3 thoughts on “Eminescu despre România”

  1. Ai sa razi dar…sti ca si Eminescu a fost la un moment dat liberal ? Inscris la Paridul Liberal cu acte in regula ….asa ca tine .Nu ced ca ma-nsel dar articolul de mai sus este scris in acea perioada . Iar nebunul ala de i-a carpat capul la Sanatorilul Sutu { de pe strada Plantelor din Capitala } ala era tot liberal si nici nu era atat de nebun precum se spune !

    1. @marian sunt atatea lucruri de aflat si de dezbatut despre Eminescu. Pacat ca noi ii dam atentie doar de doua ori pe an

  2. Cum spuneam la o postare anterioara, istoria e ciclica iar oamenii nu se schimba odata cu trecerea secolelor. Nu se poate ca acest articol sa fi fost scris in 1870 caci nu vad de ce ar fi mentionat linia CF Cernavoda-Constanta. Deci e un deceniu mai tarziu. Iar in 1870 oricum eminescu se ocupa cu altceva, la Viena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *