E ianuarie..e viscol..românii tot români

Cine zice că ziua cârtiței este o fantasmă, să vină să trăiască în România. Și să vadă cum în fiecare an, în ianuarie, ba mai nou, chiar la dată fixă, pe 25 ale lunii, România este surprinsă de viscol puternic și cum, ca la un semn, rămânem cu toții înzăpeziți.

Spuneam ieri că ANM avertizează asupra unor fenomene meteo extreme că există chiar riscul emiterii unui cod roșu, chiar dacă doar nowcasting, la fel de periculos. Și reiteram rugămintea lor, adresată oamenilor, de a evita drumurile dacă nu este neapărat nevoie să plece de acasă.

Ce credeți, au luat românii în considerare aceste sfaturi? Nu. Astfel s-a ajuns în situația ca toate televiziunile să dea știri cu mașini blocate pe autostrăzi, sau cu accidente în lanț. Sau să vezi cum un idiot, că numai astfel îl pot numi, care spune că el e pe drum pentru că nu a fost informat în legătură cu ce urmează. Cred că pentru toată lumea ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă faptul că șeful ANM, Ion Sandu și directorul de prognoză, Florinela Georgescu, au mers ieri din televiziune în televiziune și au povestit despre tot ce urmează să se întâmple.

image

Ba, mai mult de atât, de 2 zile chiar cele mai autorizate voci ale ANM vorbesc de posibilitatea emiterii unui cod roșu, punctual, acolo unde lucrurile o vor impune. Dar românul tot român, alege să facă tot ce vrea el și apoi țipă că să vină statul să îi salveze că stau de ore bune acolo, blocați.

Eu, dacă aș fi statul, i-aș lasă acolo.

Acum, pentru cei care citiți acest blog, iată cum va evolua vremea în perioada următoare, pentru că lucrurile nu se calmează, din contră:

– în cursul acestei seri se va actualiza avertizarea, în sensul că județele din SV (Oltenia) ies de sub cod portocaliu, dar rămân sub cod galben. Județele din SE care sunt acum sub cod portocaliu rămân sub acesta până mâine seară la ora 22. E posibil ca mâine seară să se revină cu o nouă actualizare, prin mutarea centrului de gravitate către Dobrogea și Bărăgan. Asta nu înseamnă că ninsoarea se oprește în celelalte zone. Posibilitatea emiterii de cod roșu rămâne de actualitate și se ca întâmpla pe 2 scenarii: fie azi, pe vânt foarte puternic, fie mâine, cauza fiind ninsorile abundente. Asta pentru că mâine va ninge și mai puternic, de exemplu, în București, la stratul de azi de 15 cm, se va așterne unul nou, de minim 25 cm.

Ca atare, trebuie să rămânem în alertă. Ce e mai rău nu a trecut încă.

One thought on “E ianuarie..e viscol..românii tot români”

Leave a Reply

Your email address will not be published.