Două scenarii pentru PNL – post USL

Iminenta rupere a USL, una care cel mai probabil va avea loc luni, pune Partidul Național Liberal în fața unei situații noi, greu de explicat electoratului și asta într-un an electoral major. Odată cu ieșirea de la guvernare, PNL pierde în primul rând acces la tot ceea ce înseamnă resurse. Asta se poate manifesta printr-o iritare la nivelul reprezentaților partidului în cadrul autorităților locale.

Nu cred că se îndoiește cineva că PSD, odată lăsați singuri, vor face tot ce se poate ca să redirecționeze resursele către primarii lor, în defavoarea județelor aflate sub conducerea PNL. Și, cel mai important aspect, poate, odată ieșiți de la guvernare, cei de la PNL vor lăsa cale liberă PSD-ului spre Ministerul de Interne, spre toată logistica de organizare a alegerilor. Ori, în fruntea acestui guvern îl avem acum pe Victor Viorel Ponta, cel care spunea, după cel de al doilea tur al prezidențialelor din 2009 că au învins cei care au știut să fure mai mult.

crin antonescu

Primul scenariu pentru PNL este cel în care, odată plecați din USL, vor merge singuri către confruntările electorale din acest an alegând și opțiunea de a face singuri opoziție USD-ului. Asta înseamnă șanse reduse la un scor electoral major, atât la europarlamentare, cât și la prezidențiale. Vorbim, practic, de un 18 – 20% maxim, un scor insuficient pentru visurile de mărire ale liderilor actuali.

A doua opțiune este una care îmi dă fiori pe șira spinării fie și doar acum, când mi-o imaginez. Vorbim aici despre nevoia PNL de a își regândi alianțele electorale pentru a maximiza șansele lui Crin Antonescu de a ajunge președintele României. Iar aici opțiunile nu sunt multe, în fapt, avem doar una. Pe scena politică actuală, după ruperea de PSD, singura variantă a PNL va fi să joace rolul de catalizator al unirii forțelor politice de dreapta. Ce înseamnă asta?

Înseamnă că ar fi nevoie de deschiderea unor canale de comunicare cu un PDL scăpat de Udrea și toți cei din jurul lui Băsescu. E prea mult, nu-i așa? Știu..numai că politica,dincolo de a fi cea mai de caracter doamnă, are și talentul de a te pune în cele mai imposibile situații și alegeri.

Voi ce ați alege din cele două variante?

8 thoughts on “Două scenarii pentru PNL – post USL”

  1. Totdeauna am fost partid balama. În această calitate, ca partid, poți avea șansa de a juca foarte bine politic sau foarte rău. Cel mai bine e să ieși din alternative imposibile (psd / pdl) și să reușești să oferi un tertium datur. Dar e foarte greu, trei parți din presă ne manâncă de vii, iar a patra ne ignoră.

    1. @Dan Sima asta si pentru ca bazinul nostru electoral, traditional format din oameni de dreapta, din clasa mijlocie, nu are cum sa depaseasca pragul de 17 – 20 %

  2. “Înseamnă că ar fi nevoie de deschiderea unor canale de comunicare cu un PDL scăpat de Udrea și toți cei din jurul lui Băsescu. ”

    Cu becali ati facut alianta. Cu voiculescu tot. a venit randul lui Blaga? :D
    fuck me. )))
    esti beat?

Leave a Reply

Your email address will not be published.