Despre preoți și veșmintele lor

Nu de azi de ieri, dar cu siguranță cu o virulență pe care o putem considera la cotele ei maxime, asistăm în ultima perioadă la o adevărată prigoană dusă împotriva Bisericii Ortodoxe Române și a slujitorilor ei. Motivele sunt multe, majoritatea pornind dintr-o singură direcție și nu își doresc decât scăderea autorității pe care această instituție o are.

Dincolo de teme deja cunoscute, precum: de ce avem nevoie de o Catedrală a Mântuirii Neamului, de ce e finanțată Biserica de la stat, de ce plătim salariile preoților, de ce avem mai multe biserici decât școli, teme la care am răspuns destul de mult pe aici, sunt unii care vin și cu această cutremurătoare temă de criticat Biserica și preoții: de ce poartă preoții veșminte atât de strălucitoare, de îmbogățite cu fire de aur și care numai la umilință nu îndeamnă.

O astfel de întrebare poate părea logică pentru cineva care nu are de-a face cu Biserica mai nimic, pentru care ceea ce se întâmplă în Sfântul Altar nu are nimic sfânt. Am să încerc în rândurile de mai jos, folosindu-mă și de ajutorul oferit de cei de la veșmintebisericești.ro, loc de unde, pentru perioada specială în care ne aflăm, se poate comanda un epitaf foarte frumos brodat, pentru a fi pus spre închinare în Sfânta și Marea Vineri.

În primul rând, preotul este pe acest pământ slujitor al celei mai de preț taine: jertfa lui Hristos, reiterată cu ocazia fiecărei Liturghii săvârșite în orice Biserică din această lume. Așadar, preotul, ca deținător al Harului Divin, are în fiecare zi șansa de a se întâlni cu Dumnezeu, de a fi cel care îl aduce pe Dumnezeu Fiul ca jertfa lui Dumnezeu Tatăl, prin mijlocirea lui Dumnezeu Duhul Sfânt. În fața unei slujiri fără seamăn în această lume, noi ne așteptăm ca preotul să se prezinte în fața lui Dumnezeu jerpelit, cu haine ponosite, murdare și fără pic de respect față de Cel căruia vine să îi slujească?

image

Cred că cea mai simplă comparație pe care o pot oferi celor mai puțin familiarizați cu terminologia religioasă este următoarea: imaginați-vă că sunteți invitați la nunta cea mai fastuoasă cu putință, o nuntă ca în povești, la care vor participa cei mai de preț oameni din lume. Nu cumva, știind toate acestea, veți face tot posibilul să aveți cea mai nouă, mai frumoasă, mai specială ținută posibilă? Cum atunci să nu facă acest lucru și un preot, care în fiecare zi este chemat să slujească la cea mia de preț masă din Univers, adică masa la care Hristos se aduce prinos?

Nu în ultimul rând, veșmintele preoțești au și o simbolistică a lor aparte, pe care încerc în câteva cuvinte să o explic. Diaconul poartă în timpul slujbelor 3 veșminte: stiharul (veșmânt cu mâneci largi care acoperă tot trupul și semnifică strălucirea și curățenia îngerilor. Orarul (o fâșie îngustă de stofă, simbolizează firea nevăzută a îngerilor) și mânecuțele, care semnifică puterea dată de Dumnezeu slujitorilor săi.

La preot, în plus față de stihar și mânecuțe, apare epitrahilul (popular cunoscut ca patrafir, este veșmântul fără de care un preot nu poate sluji și semnifică puterea jugului cel bun al slujirii lui Hristos). În funcție și de rangul preoțesc, mai apar brâul, felonul, omoforul mare, sacosul, mantia, mitra.

Fiecare din aceste veșminte își are rolul său în anumite momente și slujbe liturgice. Și ele nu reprezintă decât frumusețea lui Dumnezeu și a raiului.

8 thoughts on “Despre preoți și veșmintele lor”

  1. Astea e mocheta tip rapirea din serai, in versiunea pentru dezvirginat habotnice? Ciucureii aia sunt pe post de manere sau ca sa muste din ei cand juiseza?

    Oricat aur vor pune popii pe ei, caracterul jegos nu va putea fi ascuns decat pentru fraieri. Jegul moral pute, scumpete.

  2. Apreciez pozitiv 8) faptul ca , ai prezentat { destul de succint este adevarat } vesmintele preotesti care , simbolizeaza…ceea ce spui matalutza ca simbolizeaza . Nu stiu daca ai avut ocazia sa observi Iancule dar, si PROSTITUATELE DE LUX poarta tot asa niste vesminte foarte scumpe .Dupa ce le dezbraci insa , vezi ca-s ca si ….popii despre care vorbeai : tot niste nenorocite fiinte umane , CURVE { d e lux este adevarat dar tot curve 8) } ca si popii , despre ale caror vesminte faceai vorbire Se pot imbaia si-n Channel 5…tot carne imputita ramane dupa ce se dezbraca . Intrebare Iancule : Isus Cristos – a carui inviere o vom comemora si serba peste doar doua saptamani – era drapat , imbracat tot in stihar , epitrahil , omofor , felon , mantie si-avea si mitra ??? Eu stiu ca Domnul a purtat o singura data o ” mantie ” si , a avut o singura data o ” coroana ” si-un ” sceptru ” iar asta …o sti si tu foarte bine cand s-antamplat . Las deoparte faptul c-a intrat de Florii in Ierusalem calare pe un magar si nu asezat comod pe banchete intr-un AudiQ7 sau eventual un Mercedes Benz insa , El spunea ca , ” biserica-i in inima omului ” deci clar , n-avea nevoie de-o catedrala si evident nici d e vesminte aurite si scumpe . De fapt , cum spun francezii , ” cine se scuza se-acuza ” , iar Catedrala Mantuiirii Neamului { a neamului preotesc SIGUR ca da } este un fel de ” scuza ” sau praf in ochii prostilor care , inca n-au aflat ca…preotii au fost de fapt cei ce l-au vandut pe Hristos tocmai pentru faptul ca aceste lansase celebra : Mat.6 5/6 plus , Mat. 23 /26 ca tot vai cita … IPS Daniel din Scripturi maine poimaine . Un epitaf { frumos brodat comandat si la firma careia ai faci reclama } pentru voi popii , ar trebuii sa sune cam asa : ” Doamne iarta-ne ca Te-am vandut insa , cu banii luati de pe urma sangelui tau …am incropit o afacere unde Dracu-i Manager General ” . Ce zici Iancule , cum ar suna acest fel d e epitaf pentru…IPF Daniel ??? Ai grije ce raspunzi caci…asta-i perioada in care Sarcasticul chiar nu doarme !!!

  3. Si sa nu uit Iancule . La intrebarea retorica pe care-o puneai in postarea dumitale ” de ce avem mai multe biserici decat scoli ” , raspunsul este simplu : nici o Biserica din lume nu poate conduce , nu poate MANIPULA , ca pe-o turma de oi niste oameni care au stiinta de carte , care-s luminati de cultura . Altfel spus , ei popii , – slujitorii BOR – pot conduce cu usurinta o gloata inepta insa , un singur om deschis la minte , este o primejdie pentru ei , dovada Omul Isus !

      1. Pai de d’aia ne-a dat Dumnezeu minte , ca s a judecam Iancule ! Si daca ” lutul ” nu-l poate judeca pe ” olar ” in schimb ADAM are acest drept si…obligatie pana la urma . Nu iti pare normal sa-i intrebi pe cei ce-si zic ” slujitorii Domnului ” : FARISEI ORBI , L-ATI SCHIMBAT PE DOMNUL CRISTOS PE NISTE BANI IAR AZI…VRETI SA FACETI SI CU NOI LA FEL ? Pana unde credeti ca va merge rabdarea lui Dumnezeu ??? ” Fara suparare … Sfintia Ta 8) .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *