Despre Mihai Șora și Emag

Societatea românească poate fi foarte ușor dezbinată, manipulată, mințită. Am trăit atâtea exemple în ultimele decenii, iar cel mai recent, cel al prezenței filosofului Mihai Șora într-o reclamă a celor de la Emag, nu reprezintă decât cireașa de pe tort. Un tort expirat, care pe alocuri a făcut și mucegai. Tortul acela este România.

O societate, o comunitate, supraviețuiește vicisitudinilor vremii și asalturilor venite din partea unor dușmani văzuți sau nevăzuți având drept stindard de luptă, portdrapele o serie de repere morale de neatins, de netăgăduit. Pe care nimeni să nu le poată doborî. Nu am dus lipsă de astfel de valori. Am știut să ni le alegem cu grijă. Regele Carol I, Regele Ferdinand, Iuliu Maniu, Brătienii, Nicolae Iorga, Titulescu. Ca să dau doar câteva nume.

O companie de publicitate extrem de obscură și care lucrează doar cu clipuri pline de mizer și manipulare a decis să îl folosească pe filosoful Mihai Șora drept stindard al ultimilor 30 de ani, căci tot ne pregătim să aniversăm anul acesta 30 de ani de la căderea comunismului. Deși mult mai bine ar fi să comemorăm.

Mihai Șora este un simbol al elitei intelectuale românești, nu încape dubiu. Un filosof de anvergură, un om care, cel puțin în ultimii ani,  s-a făcut remarcat prin prezența sa alături de protestatarii din Piața Victoriei. A devenit, astfel, un simbol al mișcării #Rezist. Urmărit în spațiul virtual de zeci de mii de oameni, cu opinii despre orice eveniment important din viața cetății, Mihai Șora a fost urcat pe soclul unui părinte al noii societăți ce se vrea a fi construită la noi. Iar o agenție de publicitate a simțit asta și totul s-a materializat în clipul pentru Emag.

Subiectiv cum mă știți, eu nu cred că Mihai Șora este cel mai potrivit om pentru a vorbit despre ideea de libertate, despre cei 30 de ani care au trecut de la ”rația de libertate” pe care am visat că ne-am luat-o. Eu văd doar două personalități care își merită acest rol și locul lor de neatins: Majestatea Sa, Regele Mihai și Seniorul Coposu. Dar Regele Mihai și Coposu sunt poveri prea greu de dus pentru un popor atât de învățat cu renunțarea, concesiile, acceptarea lui ”se poate și așa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.